Ponovo problemi sa “švajcarcima”?

Dodajte komentar

Umjesto da konvertuju kredite u francima u eure, Hipo Alpe Adrija banka (HAAB) i Hipo Alpe Adria divelopment (HAAD) šalju javne izvršitelje da prinudno naplaćuju dug i ponašaju se kao da nikakav zakon nije usvojen, kazao je za „Dan” predstavnik klijenata Dragan Senić. Sa druge strane, iz HAAB-a navode da nakon stupanja na snagu Zakon o konverziji kredita nijesu inicirali naplatu potraživanja preko javnih izvršitelja.-Poslednje slučajeve naplate potraživanja, na osnovu kojih su advokatske kancelarije i javni izvršitelji pokretali postupke naplate, banka je pokrenula u svojoj redovnoj proceduri prije stupanja zakona na snagu, a nakon prethodnog raskida ugovora o kreditima. Od stupanja na snagu Zakona o konverziji, samo nam se jedan klijent obratio zahtjevom da se stopira odavno inicirani postupak naplate potraživanja, što je banka i uradila, saopšteno je ,Danu” iz HAAB-a.

Na pitanje zašto HAAD vrši prinudnu naplatu potraživanja, s obzirom da je to kćerka firma banke koja se bavi naplatom potraživanja, naveli su da nijesu u mogućnosti da odgovore na pitanja u vezi sa drugim pravnim licima.

Senić je kazao da je banka raskinula ugovore sa klijentima koji su uzeli kredite u „švajcarcima” i njihova potraživanja prenijela na HAAD.

– Klijenti su kredite uzimali kod banke, a ne kod društva za otkup potraživanja. Ispada da je banka sama sebi prodala potraživanja, pošto su to povezana pravna lica, a sada kažu da nemaju veze s tim kreditima, ističe Senić.

On je rekao da mu se u poslednjih nekoliko dana obratilo više klijenata koji su očekivali da banka radi ugovore kojima konvertuje dug u eure, a ne da prinudno prodaje njihovu imovinu.

-Zakon o konverziji stupio je na snagu 22. avgusta, a oni nakon toga vrše prinudnu naplatu preko javnih izvršitelja. Klijenti su čekali ugovor o konverziji, a stiglo im je obavještenje da je zakazana prodaja njihovih stanova. Tek kad se potpiše novi ugovor,

odnosno nakon konverzije, i ako klijent ne poštuje ugovor, banka može prinudno da naplati kredit, a do tada ne smiju da preduzimaju nikakvu pravnu radnju – naglasio je Senić.

Centralna banka je prije dva dana donijela podzakonski akt kojim će kontrolisati primjenu Zakona o konverziji kredita u francima. Prema tom zakonu, banka mora da konvertuje kredite u eure i obračuna ih po kamati od 8,2 odsto, a nakon toga treba da potpiše ugovore sa klijentima. Za to ima još 33 dana.

U zakonu nije precizirano šta će biti sa klijentima koji odbiju da potpišu konverziju kredita u eure. Senić je siguran da takvih slučajeva neće biti.

-Zakon je usvojen da izvuče klijente iz živog blata i skine im omču oko vrata. Svi klijenti će potpisati konverziju jer više niko ne želi da se kocka sa euriborom i liborom, uvjeren je Senić.

Zbog uzimanja kredita u „švajcarcima”, u dužničkom ropstvu se našlo 600 klijnata HAAB-a. Njima je zbog rasta franka porasla rata, kao i glavnica kredita.

Skupština je 31. jula usvojila Zakon o konverziji kredita u francima.

Sastanak u subotu

Senić je kazao da će se klijeti sastati u subotu i o svemu razgovarati sa vještakom finansijske struke, koji će im objasniti sve detalje i nejasnoće u vezi sa konverzijom.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *