Kinezi kažnjeni zbog nezakonitog rada na gradnji autoputa

Dodajte komentar

Uprava za inspekcijske poslove izvršila je inspekcijski nadzor na gradilištu Jabuka kod Kolašina tokom maja, juna i avgusta, gdje se gradi kamp za radnike na autoputu, i utvrdila da se na mjestu izvođenja radova za radno angažovana lica nijesu nalazili ugovori o radu i prijave na obavezno socijalno osiguranje, pri čemu je devet lica zatečeno bez zaključenog ugovora o radu.

Iz Uprave su nam kazali da nije bio donijet akt o rasporedu korišćenja sedmičnopg odmora zaposlenih i da nije bilo izvještaja o zdravstvenom pregledu pet rukovalaca građevinskim mašinama.

-Glavnom izvođaču radova (CRBC) izrečena je jedna novčana kazna sa prekršajnim nalogom na licu mjesta. Podizvođaču (Montenegro petrol) izrečeno je pet novčanih kazni prekršajnim nalozima, dok su agenciji za ustupanje radnika izrečene dvije novčane kazne na licu mjesta, shodno Zakonu o radu i Zakonu o zaštiti i zdravlju na radu. Donijeta su i ukazivanja za otklanjanje utvrđenih nepravilnosti, koje su u ostavljenom roku i otklonjene naveli su iz Uprave.

Graditelj autoputa je kineska kompanija CRBC, dok su za podizvođače uglavnom birane domaće firme, koje po ugovoru moraju uraditi 30 odsto radova. Gradnja autoputa košta 809,6 miliona eura bez kamata.

Inspekcija je tokom maja, juna i avgusta izvršila dvije kontrole, jednu redovnu i drugu po anonimnoj prijavi, zbog dnevnica za državne praznike.

-Tokom nadzora izvršenog 14. avgusta, a na osnovu prijave radno angažovanih lica u CRBC-u preko Agencije za ustupanje zaposlenih Outsourcing, a u vezi sa isplatom zarada za vrijeme državnog praznika 13. i 14. jula i isplate prekovremenih časova rada, inspektor je zaključkom naložio dostavu dokumentacije u primjerenom roku. Nakon dostavljanja dokumentacije, utvrđeno je da je zaposlenima u agenciji izvršena isplata zarada sa uvećanjem po osnovu prazničnog i svih ostvarenih sati prekovremenog rada, shodno Zakonu o radu, OKU i ugovorima o radu za 62 zaposlena, pa nije bilo zakonskog osnova za preduzimanje bilo kakvih mjera od strane nadležnog inspektora saopšteno je iz Uprave.

Radnici na gradilištu Nenad Vlahović i Mileta Jelić iznijeli su prije dva dana niz optužbi na račun CRBC-a i agencije Outsourcing, navodeći da se tamo radi po robovlasničkom sistemu, te da se agencija bogati preko njihovih leđa jer im svakog mjeseca daje manje zarade. Oni tvrde i da im se ne uplaćuju doprinosi.

Inače, u toku su pripremni radovi na autoputu.

Dan

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *