Izgovori u koje će povjerovati vaš šef kad mu javite da ste bolesni

Dodajte komentar

Septembar je poznat kao mjesec prehlada. Zbog promjena temperature, vraćanja s mora, novih obaveza i sličnog, skloniji smo prehladama. A nova istraživanja pokazala su da poslodavci očekuju da njihovi zaposleni i u takvim situacijama dođu na posao.

Svega 24 posto šefova misli da je obična prehlada dovoljno dobar razlog da ostanete kod kuće, pokazalo je istraživanje koje je sproveo AXA PPP u Velikoj Britaniji, iako u slučaju gripe svako ima puno pravo da ostane u krevetu, jer čak 41 posto šefova ne želi da ima nekog tako bolesnog u kancelariji.

Poslodavci nimalo blagonaklono ne gledaju na psihičke bolesti poput anksioznosti ili depresije, što pak ukazuje na nedostatak svijesti kad su u pitanju psihičke bolesti.

Šefovski bezosjećajan stav djeluje na samopouzdanje njihovih radnika. Gotovo četvrtina od 1.000 ispitanika izjavila je da bi iz tog razloga lagala šefovima kada bi trebali da navedu zbog čega neće doći na posao.

To je posebno vidljivo kod osoba koje su izbjegavale dolazak na posao zbog psihičkih tegoba. Dok je 77 posto ljudi reklo da bi bez srama odalo fizičke razloge nedolaska, poput bolova u leđima, gripe ili neočekivane ozljede, 39 posto bi isto učinilo, tj. reklo istinu u slučaju da se radi o stresu, anksioznosti ili depresiji.

Glen Parkinson, direktor AXA PPP-a, tvrdi da poslodavci moraju promijeniti svoj stav o mentalnim bolestima, ali i još neke stvari, prenosi Independent.

“U mnogim slučajevima puno je produktivnije da zaposleni uzme slobodan dan kako bi se oporavio od bolesti umjesto da dođe na posao sa smanjenom produktivnosti i, kao što je slučaj kod prehlade i gripe, eventualno zarazi kolege”, kaže Parkinson.

Express

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *