Financial Times: Svijetu prijeti treća kriza u zadnjih 10 godina

Dodajte komentar

Svijet se suočava s trećom velikom deflatornom krizom u manje od decenije. Nakon krize nekretnina i finansijske krize u SAD-u 2008.-09. godine, te krizom eurozone 2011.-12., svijet je sada suočen s krizom tržišta u nastajanju, piše ugledni Financial Times.

U sljedećih nekoliko mjeseci mogli bismo dostići dno u apsolutnom smislu cijena hartija od vrijednosti, ali dosadašnje iskustvo uči nas da su potrebne godine da bi se stvari vratile na staro. Period od 2002. do 2007. arhiviraće se kao zlatno doba, a uticaj krize u tržištima u razvoju na razvijeni svijet osjetiće se i sve će biti pomalo drugačije. 1997. stvoren je cjenovni šok koji je povećao stvarni dohodak i potrošnju u razvijenom svijetu. Danas, zemlje u razvoju imaju veći udio u svjetskom BDP-u i globalnim kompanijama nego u prošlosti.

Šta čeka svijet u budućnosti?

Učinak na razvijene zemlje neće biti pozitivan. Premda učinak ove krize tek treba doći u SAD, neke stvari su već sada vidljive. Sada osjećamo niže cijene benzina, a pad cijena roba iz Azije je pred nama. Čvršća monetarna politika SAD-a i snažan dolar, intenziviraće nadolazeću deflaciju. Kriza će postati vidljiva u podacima o trgovinskoj razmjeni između razvijenih i zemalja u razvoju. Financial Times nedavno je istakao kako devalvacija valuta nije uspjela da podstakne izvoz, ali je ograničila uvoz te je smanjena svjetska trgovina.

Treći talas deflacije značiće da će svjetski BDP nastaviti biti ispod svojih potencijalnih nivoa. Dodatni pad BDP-a u određenim zemljama, tek je pred nama. Ekonomsko okruženje niskog nominalnog rasta i niskih kamatnih stopa oblikovaće svijet u razvoju kao što je neko vrijeme oblikovala razvijeni svijet.

Izvor: Telegram

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *