Kriza se vraća

Sigurni jen i nisko prinosni euro su ojačali usled zabrinutosti za kinesku ekonomiju, jer su investitori napuštali valute kojima finansiraju rizičniju imovinu.

Špekulanti i investitori su prodavali nisko-prinosne valute kako bi kupovali visoko-prinosne valute i akcije, radi veće zarade, tako da loše prognoze za tržišta akcija i globalna privreda uglavnom utiču na rast tražnje za sigurnijim ulaganjima.

Istraživanja o kretanju kineske proizvodnje i usluga pojačala su zabrinutosti u pogledu mogućeg oštrijeg privrednog pada, pri cemu je japanski Nikei završio skoro 4,0 odsto niže i sve evropske akcije su se trgovale u crvenom.

Dolar je oslabio za preko 1,0 procenat, na 120 jena, nakon što se povukao sa 121,76 jena, koliko je zabilježeno prošle nedjelje.

Euro je ojacao 1,0 procenat, na 1,1332 dolara na trgovanju u Londonu, nastavljajući svoj oporavak od prošlonedjeljnog minimuma od 1,1156 dolara. Na zatvaranju se trgovao na 1,1265 dolara, što je i dalje za 0,6 procenata više u odnosu na prethodni dan.

“Morgan Stenli” je u utorak objavio prognozu za euro na 1,15 dolara do kraja trećeg kvartala, što pruža euru ulogu valute za finansiranje i značajan suficit tekućeg računa eurozone.

B92

Check Also

ECB danas podiže kamate: “Sigurna još dva povećanja”

Da li će i za koliko referentne kamatne stope biti ponovo podignute, Evropska centralna banka …

Leave a Reply

Your email address will not be published.