Autoput: Kod Kineza kao kod robovlasnika

Dodajte komentar

Rad na autoputu, odnosno na gradilištima u kampu Jabuka kod Kolašina, organizovan je po robovlasničkom, komunističkom sistemu uz neprestanu prijetnju da će radnici izgubiti posao ako se neko pobuni, kazali su kolašinci Nenad Vlahović i Mileta Jelić. Oni su naveli da ih agencija za zapošljavanje Outsourcing iz Podgorice, kod kojih se vode, izrabljuju, odnosno da zarađuju preko njihovih leđa, jer im iz mjeseca u mjeeec umanjuju plate.– Zbog nekorektnog ponašanja pretpostavljenih, njihovog iživljavanja nad radnicima, umanjivanja zarade i selektivnog obnavljanja ugovora, nijesam htio da potpišem novi ugovor. Sramota je da su nam na početku obećali plate od preko 600 eura, da bi na kraju bile 250 eura rekao je Vlahović i dodao da je prvi ugovor bio na dnevnice od 24 eura, drugi ugovor na bruto platu od 523 eura, a ugovor od juče na 423.

Kako su kazali, radnicima se odbija od plate po 30 odsto ukoliko se zateknu na gradilištu bez zaštitne opreme dok, kako kažu, šefovi Kinezi, šetkaju bez zaštitne opreme. Kako tvrde, nedavno je postavljena tabla sa prikazima o zaštitnoj opremi, a obuću su dobili nakon toga.

Ugovore o radu su potpisali sa agencijom za zapošljavanje, koja ih je, kako kažu, izradila.

– Njima Kinezi po svakom radniku plaćaju određeni iznos, a oni nam poturaju ugovore da potpisujemo i smanjuju nam plate. Preko našeg mukotrpnog rada neko se bogati. Kolašince koriste kao stoku, Kinezi se vode komunističkim terorom, a gospoda iz Podgorice puni džepove preko naših grbača, naglasili su Vlahović i Jelić.

Oni su tražili od agencije da se izjasni, jer su im različite plate. Pitaju i šta je sa osiguranjem, jer ne znaju da li se to uplaćuje. Jelić je u julu imao povredu na radu za koju nije dobio odštetu. Naveo je da su oni potpsivali ugovore sa agencijom koju su angažovali Kinezi, ali da im nijesu usplaćivani porezi i doprinosi.

– U Poreskoj upravi mi je rečeno da nema uplata za poreze i dorpinose u protekla tri mjeseca, rekao je Jelić.

On je ogorčen zbog odnosa agencije i graditelja autopuga CRBC prema radnicima.

– Sa jedne strane šefovi iz agencija, sa druge Kinezi, pa vidite kako je nama između. Čak su nas i za topli obrok prevarili. Nemamo ni regres,

sve su to stavili đuture u bruto platu. Radimo teške fizičke poslove cijeli dan i u 500 eura bruto zarade nam uračunavaju topli obrok. Radnici su definitivno kolateralna šteta u igri tajkuna – tvrdi Jelić.

Naveo je da je skandalozno što se zakon ne poštuje a preko Zavoda za zapošljavanje poslat je da radi.

– Inspekcija za rad je vršila nadzor, utvrđene su neregularnosti, ali nijesu izrečene kaznene mjere, već su samo usmeno upozoreni. Čim je inspkecija otišla, poslodavci su nastavili po starom – kazali su oni.

Prije dva dana, kako su kazali, kada je eskalirala situacija između radnika i poslodavaca, jer mnogima nijesu htjeli da produže ugovore, zbog iskazanog nezadovoljstva radnika pozvana je i policija,

U toku su pripremni radovi na gradnji autoputa, koji uključuju gradnju kampova za radnike. Jedan od većih je na Jabuci blizu Kolašina.

Otkaz zbog rođaka

Radnik iz Podgorice. koji je želio da ostane anoniman, kazao je da je otpušten jer njegov rođak nije htio da dozvoli da se radovi izvode preko njegovog imanja zbog toga što nije dobio naknadu od eksproprijacije.

– Na mene je vršen pritisak da pričam sa roćakom i da ga ubijedim da im dozvoli da idu preko njegove zemlje. Nad sam odbio da to uradim, dobio sam otkaz, kazao je on.

Pravili incidente

Iz CRBC-a su naveli da Vlahović i Jelić nijesu htjeli da potpišu nove ugovore, jer su oni podrazumijevali D0 sati rada sedmično.

– To podrazumijeva i manju zaradu, što se njima nije dopalo. Zbog toga su na gradilištu pravili incidente, prijetili i vrijeđali druge zaposlene, rekli su iz CRBC-a.

Reagovala i policija

Iz agencije Outsourcing odgovoreno nam je da je kompletna saradnja sa kinsekim partnerom definisana sporazumom.

Saradnja je definisana u skladu sa zakonom i najvišim standardima te djelatnosti u svijetu. Procedura ustupanja radnika definisana je Zakonom o radu i ista je za svakog radnika. Nakon što firma dogovori uslove rada sa zaposlenima, agenciji se upućuje zahtjev za angažovanje izvršilaca u kojem je upisana visina bruto zarade, radna pozicija i vremenski period angažovanja. Nakon toga sa radnikom se potpisuje ugovor o radu, radnici se uredno prijavljuju na obavezno socijalno osiguranje, bruto zarada im se isplaćuje iz mjeseca u mjesec i svi su osigurani po osnovu kolektivnog osiguranja kazali su iz agencije i dodali da svoje usluge naplaćuju isključivo od klijenta, to jest CRBC-a.

Inspekcija ih je kontrolisala i konstatovala da je sve u redu. Kako su kazali, problemi se javljaju kada radnici opstruiraju rad agencije i CRBC-a i u vidno alkoholisanom stanju iskazuju agresiju tako što rukama j i nogama udaraju po stolovima i prijete.

Zbog takvog ponašanja prije nekoliko dana morala je da reaguje i policija, kako bi radnici agencije i CRBC-a mogli neometano da obavljaju radne obaveze kazao je izvršni direktor Outsourcing Veliša Stamatović.

Izvor: Dan

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *