Lagard: Očekuje se slabiji privredni rast

Dodajte komentar

Globalni ekonomski rast vjerovatno će biti slabiji nego što se ranije očekivalo, izjavila je danas direktor Međunarodnog monetarnog fonda Kristin Lagard.

Kao razlog ovakve ocjene Lagardova je navela slabiji oporavak naprednih ekonomija i dodatno usporenje privrednog napretka u zemljama u razvoju.

Ona je upozorila da će zemlje u razvoju, poput Indonezije, biti izložene uticaju privrednog usporenja u Kini, otežanih globalnih finansijskih uslova i mogućeg povećanja osnovne kamatne stope u SAD.

„Sveukupno, očekujemo da će globalni rast ostati umjeren i vjerovatno slabiji nego što smo očekivali u julu“, navodi Lagardova u govoru pripremljenom povodom početka dvodnevne posjete glavnom gradu Indonezije.

MMF je u julu prognozirao da će globalni rast biti na nivou od 3,3 odsto ove godine, odnosno nešto manji od prošlogodišnjih 3,4 odsto.

Lagardova je rekla da se kineska privreda usporava, ali ne naglo niti neočekivano, pošto je u toku prilagođavanje novom modelu ekonomskog rasta.

„Tranzicija u ekonomiju koja je više tržišno orijentisana i rizici nagomilani u posljednjih nekoliko godina čine ovaj put kompleksnim i donekle neravnim“, rekla je direktor MMF-a.

Ona je dodala da kineske vlasti imaju na raspolaganju političke i finansijske alate za kontrolisanje ove tranzicije.

Izvor: Capital.ba

 

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *