Neobični, a dobro plaćeni poslovi

Dodajte komentar

Pored standardnih poslova, za koje je uglavnom i poznato koliku zaradu mogu da donesu, postoje i oni poslovi za koje možda niste ni čuli, a itekako se dobro plaćaju.

Neobični, a dobro plaćeni poslovi: Degustatori hrane, profesionalni spavači, igrači video igrica, samo su neki od poslova za koje mnogi ne znaju ni da postoje, a evo liste neobičnih, a dobro plaćenih zanimanja.1. Degustator hrane

Profesinalni degustatori hrane kompanijama daju informacije o ukusu gotovo svega – od hrane, do paste za zube, pa čak i pseće hrane. U opisivanju svog utiska koriste se posebnim frazama, a godišnje se na ovom poslu može zaraditi do 60 hiljada dolara.

2. Profesionalni spavač

Nekoliko firmi tražilo je radnika ove vrste. Jedan hotel u Finskoj zaposlio je osobu da spava 35 dana u 35 različitih soba hotela. Posao je plaćen po dogovoru, ali je, na primjer, NASA platila 18.000 dolara jednom dobrovoljcu koji je ležao 7 dana u uslovima mikrogravitacije.

3. Čistač mjesta zločina

Mjesta zločina mogu biti prilično traumatična, posebno za ljude sa slabom probavom, ali to nije problem za čistače koji uklanjaju ljudske ostatke. Za ovaj posao plaća se i do 80 hiljada dolara godišnje, ali ovaj posao zahtijeva veliku mentalnu i fizičku stabilnost.

4. Model za dijelove tijela

Ako imate lijepe ruke, stopala ili kožu možete dobro zaraditi. Naime dijelovi tijela se koriste za reklamne kampanje, TV emisije i filmove, a ovaj posao se plaća do 2.000 dolara dnevno. Jednako dobro možete proći ako imate uši zanimljivog oblika, jer postoji potreba i za neobičnim dijelovima tijela.

5. Životni trener

Životni treneri obično imaju diplomu iz psihologije, a sarađuju sa svima – od političara do glumaca. Njihov posao svodi se na to da svojim klijentima pokažu kako da poboljšaju kvalitet svog života. Prosjječna plata im je oko 20 hiljada dolara, a s klijentima se sastaju nekoliko puta mesečno u terminima po pola sata.

6. Forenzički računovođa

Ovi forenzičari na teren izlaze s kalkulatorom i notesom jer se bave finansijskim kriminalom, pranjem novca i sivom ekonomijom. Zapošljavaju ih advokatske kancelarije i finansijske institucije, a plata im se “penje” do 150 hiljada dolara.

7. Igrač video igrica

Njihov posao je da igraju nedovršene video igre i da u njima traže propuste prije nego što se puste na tržište. Za ovaj posao plaćeni su do 14 dolara po satu.

Izvor: Bizlife

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *