Najviše preduzetnica u Kolašinu i Plužinama

Analiza na lokalnom nivou pokazala je da žene imaju najmanji procenat vlasništva nad poslovnim subjektima u Rožajama i Ulcinju i to 5,45 odnosno 5,7 odsto, dok su na dnu ljesttvice Cetinje (6,6 odsto), Bijelo Polje (osam odsto), Herceg Novi (8,3 odsto) i Nikšić i Bar devet odsto, saopštilo je Ministarstvo za ljudska i manjinska prava.

Najveći procenat zabilježen je u opštinama Kolašin (22,2 odsto), Plužine (17,2 odsto), Mojkovac (14,3 odsto) i Danilovgrad (13 odsto), dok glavni grad Podgorica ima samo 10,5 odsto aktivnih poslovnih subjekata u vlasništvu žena.

Kako su naveli iz Ministarstva tema žena u preduzetništvu je bez osnova zanemarena i žene i dalje doživljavaju prepreke prilikom započinjanja sopstvenih biznisa.

“Analize na lokalnom nivou pokazuju da su one najčešće angažovane na poslovima u poljoprivredi, trgovini, ugostiteljstvu, obrazovanju i drugim uslužnim djelatnostima. U velikom broju zemalja socijalna politika traži izlaz iz nezaposlenosti jačanjem ženskog preduzetništva. Preduzetnica predstavlja ženu koja sebe osviješćuje i ojačava, izgrađuje, sama donosi svoje odluke, emancipira se i ostvaruje na poslovnom i ličnom planu”, piše u saopštenju.

Oni ističu da su ekonomski razlozi najčešći i osnovni motiv za počinjanje privatnog biznisa.

“Žene u malom procentu posjeduju ušteđevinu i sopstvenu imovinu koju bi mogle založiti kao garanciju za početni kapital. U Crnoj Gori žene su vlasnice nekretnina u procentu od 25,99 odsto za razliku od muškaraca koji su vlasnici 74,01 odsto nekretretnina upisanih u katastar”, navode iz Ministarstva.

Kako su poručili, ženskom preduzetništvu treba posvetiti posebnu pažnju između ostalog i zbog stvaranja preduslova za otvaranje novih radnih mjesta što je u direktnoj vezi sa privrednim razvojem na lokalnom nivou i razvojem društva u cjelini, dodajući da su dokumentom Smjernice za stvaranje povoljnog ambijenta za žensko preduzetništvo u lokalnim zajednicama, koji je Vlada Crne Gore usvojila na protekloj sjednici, ukazali na nedovoljnu institucionalnu podršku na lokanom nivou i neadekvatno bavljenje ovim pitanjem i nedovoljnu finansijsku podršku za započinjanje sopstvenog biznisa.

Check Also

Kineska centralna banka najavljuje nve ekonomske podsticaje

Kineska centralna banka će preduzeti dalje korake kako bi podržala ekonomiju pogođenu koronavirusom, uključujući oslobađanje …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *