Najviše preduzetnica u Kolašinu i Plužinama

Dodajte komentar

Analiza na lokalnom nivou pokazala je da žene imaju najmanji procenat vlasništva nad poslovnim subjektima u Rožajama i Ulcinju i to 5,45 odnosno 5,7 odsto, dok su na dnu ljesttvice Cetinje (6,6 odsto), Bijelo Polje (osam odsto), Herceg Novi (8,3 odsto) i Nikšić i Bar devet odsto, saopštilo je Ministarstvo za ljudska i manjinska prava.

Najveći procenat zabilježen je u opštinama Kolašin (22,2 odsto), Plužine (17,2 odsto), Mojkovac (14,3 odsto) i Danilovgrad (13 odsto), dok glavni grad Podgorica ima samo 10,5 odsto aktivnih poslovnih subjekata u vlasništvu žena.

Kako su naveli iz Ministarstva tema žena u preduzetništvu je bez osnova zanemarena i žene i dalje doživljavaju prepreke prilikom započinjanja sopstvenih biznisa.

“Analize na lokalnom nivou pokazuju da su one najčešće angažovane na poslovima u poljoprivredi, trgovini, ugostiteljstvu, obrazovanju i drugim uslužnim djelatnostima. U velikom broju zemalja socijalna politika traži izlaz iz nezaposlenosti jačanjem ženskog preduzetništva. Preduzetnica predstavlja ženu koja sebe osviješćuje i ojačava, izgrađuje, sama donosi svoje odluke, emancipira se i ostvaruje na poslovnom i ličnom planu”, piše u saopštenju.

Oni ističu da su ekonomski razlozi najčešći i osnovni motiv za počinjanje privatnog biznisa.

“Žene u malom procentu posjeduju ušteđevinu i sopstvenu imovinu koju bi mogle založiti kao garanciju za početni kapital. U Crnoj Gori žene su vlasnice nekretnina u procentu od 25,99 odsto za razliku od muškaraca koji su vlasnici 74,01 odsto nekretretnina upisanih u katastar”, navode iz Ministarstva.

Kako su poručili, ženskom preduzetništvu treba posvetiti posebnu pažnju između ostalog i zbog stvaranja preduslova za otvaranje novih radnih mjesta što je u direktnoj vezi sa privrednim razvojem na lokalnom nivou i razvojem društva u cjelini, dodajući da su dokumentom Smjernice za stvaranje povoljnog ambijenta za žensko preduzetništvo u lokalnim zajednicama, koji je Vlada Crne Gore usvojila na protekloj sjednici, ukazali na nedovoljnu institucionalnu podršku na lokanom nivou i neadekvatno bavljenje ovim pitanjem i nedovoljnu finansijsku podršku za započinjanje sopstvenog biznisa.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *