Amerika razmišlja o sankcijama za kineske kompanije

Sjedinjene Američke Države razmišljaju o uvođenju sankcija protiv kineskih firmi i pojedinaca u Kini za koje vjeruju da su profitirali od kineskog špijuniranja tajnih američkih podataka, objavio je Washington Post.

Novine, pozivajući se na nekoliko neimenovanih američkih zvaničnika, navode da će se konačna odluka o tom pitanju donijeti uskoro, možda već za dvije nedjelje.

Američke sumnje da iza raširenog hakovanja podataka stoje Kinezi kamen su spoticanja u odnosima dvije najveće svjetske ekonomije, u trenutku dok se predsjednik Xi Jinping priprema za prvu posjetu SAD sljedećeg mjeseca.

Obamina administracija smatra da je Kina glavnoosumnjičena za masovno hakovanje agencije američke vlade što je kompromitovalo lične podatke najmanje 4,2 miliona sadašnjih i bivših državnih službenika. Kina je demantovala da je bila umiješana u hakovanje.

Američki zvaničnici i softverski stručnjaci vjeruju da kineski hakeri uz pomoć razvijene tehnologije stvaraju ogromne datoteke koje se mogu koristiti u tradicionalnom špijuniranju, poput vrbovanja špijuna ili osiguravanja pristupa tajnim podacima na drugim mrežama. Stejt Department nije želio da komentariše pisanje lista.

Bizlife

 

Check Also

Rekordni rezultat: U Luci Bar pretovarena dvomilionita tona

Luka Bar postavila je rekord u brodskom pretovaru tereta, pa je tim povodom na Terminalu …

Leave a Reply

Your email address will not be published.