Elektronski potpis za sigurno poslovanje

Dodajte komentar

U poslovnom svijetu, standard u elektronskoj komunikaciji postaje razmjena podataka, dokumenata, mejlova koji su potpisani digitalnim certifikatom (kvalifikovanim elektronskim potpisom). Crna Gora ne zaostaje puno u tom dijelu, pa već imamo široku upotrebu elektronskog potpisa kod Poreske uprave, bankarskog sektora, pri izradi tehničke dokumentacije i sl.U Direktoratu za građevinarstvarstvo pri Ministarstvu turizma i održivog razvoja Pobjedi su rekli da napredni elektronski potpis ima istu pravnu snagu kao i svojeručni potpis, odnosno svojeručni potpis i pečat u odnosu na podatke u papirnom obliku i prihvatljiv je kao dokazno sredstvo u postupcima pred nadležnim državnim organima, nadležnim organima državne uprave, odnosno nadležnim organima lokalne samouprave.

Kako nam je objasnio direktor Direktorata za građevinarstvo Danilo Gvozdenović za realizaciju kvalifikovanog elektronskog potpisa neophodno je koristiti sredstva za formiranje kvalifikovanog elektronskog potpisa i posjedovati kvalifikovani elektronski certifikat, izdat od strane certifikacionog tijela koje ispunjava odgovarajuće uslove prema Zakonu o elektronskom potpisu.

Infrastruktura za elektronsko potpisivanje ne zahtijeva dodatne komponente i ulaganja, već jednostavnu instalaciju softverskih rješenja koja su besplatna, pribavljanje digitalnog certifikata i može se pristupiti elektronskom potpisivanju kazao je Gvozdenović.

Kako je dodao tehničku dokumentaciju prije samog potpisivanja potrebno je eksportovati (pretvoriti) u pdf. format i kao takvu je potpisati digitalnim certifikatom.

– Napominjemo da se u ovoj fazi vrši potpisivanje samo pdf. formata, ali noviji softverski paketi (za tehničko crtanje npr AutoCAD) nude mogućnost elektronskog potpisivanja. To podrazumijeva da svaki CD sadrži foldere prema fazama u tehničkoj dokumentaciji potrebno je grupisati i formirati foldere identično kao knjige dostavljene u papirnoj formi i kao takve u njih smjestiti exportovani pdf dokument. Svaki folder fazu tehničke do kumentacije elektronski potpisuju lica koja potpisuju i papirnu formu, projektanti i revidenti – objasnio je Gvozdenović.

Samostalni savjetnik u Direktoratu za građevinarstvu Ivan Nedović naglasio je da je Zakonom o uređenju prostora i izgradnji objekata, propisano da tehničku dokumentaciju izrađuje privredno društvo, pravno lice, odnosno preduzetnik, a to podrazumijva da su isti u obavezi da pribave elektronski potpis (digitalni certifikat) kod Pošte CG kao trenutno jedinog akreditacionog tijela u Crnoj Gori.

Zakonom o uređenju prostora i izgradnji objekata („Sl. list Crne Gore“, br. 51/08, 40/10, 34/11,53/13 i 34/14) propisano je da je, pored ostalog, osnov za izdavanje građevinske dozvole i tehnička dokumentacija izrađena u deset primjeraka od kojih je sedam u zaštićenoj digitalnoj formi. Tehnička dokumentacija koja se podnosi u elektronskoj formi organu nadležnom za izdavanje građevinske dozvole neophodno je da bude zaštićena trajnim elektronskim potpisom digitalnim certifikatom kazao je Nedović.

Na taj način se potvrđuje, dodaje on, da je tehnička dokumentacija urađena u skladu sa zakonom i drugim propisima, tehničkim normativima, standardima i normama kvaliteta, garantuje se međusobna usklađenost svih dijelova tehničke dokumentacije i identičnost dokumenata u papirnoj i elektronskoj formi.

– Istovremeno, elektronskim potpisom se omogućava da je organ nadležan za izdavanje građevinske dozvole siguran u pouzdanost tog dokumenta, tj. da je identičan papirnoj formi, da se nije mijenjao u određenom vremenu, kao i samu identifikaciju krajnjeg potpisnika tog dokumenta  – kazao je Nedović.

Samostalni savjetnik Direktorata za građevinarstvo naglašava da pouzdanost i sigurnost tehničke dokumentacije elektronski potpisane je veoma važna.

– Trenutno radimo na izgradnji Registra tehničke dokumentacije, koji predstavlja bazu podataka o projektnoj dokumentaciji na osnovu koje se izdaje građevinska dozvola. Ideja je između ostalog da ta baza podataka bude „biblioteka projekata“ sa svim svojim specifičnostima koja će biti dostupna prije svega studentima (budućim inženjerima), istoričarima, estetičarima, kao i ostalim zainteresovanim osobama zaključuje Nedović.

Kako do elektronskog potpisa

Proceduru za podnošenje zahtjeva za izdavanje elektronskog certifikata objasnio nam je Nedović.

Izdavanje digitalnog certifikata precizno je definisano uputstvima koji se nalaze i na internet stranici Pošte CG http:// www.postacg-ca.me/. Uz digitalni certifikat dobija se i aplikacija JsignPdf (Aplikacija JSignPdf se koristi za elektronsko potpisivanje PDF i PDF/A dokumenata), koji se instalira na kompjuteru korisnika i preko njega se vrši potpisivanje tehničke dokumentacije.

Digitalni certifikat se izdaje na ime privrednog društva, pravnog lica odnosno preduzetnika, a ovlašćenja, na osnovu dobijenog certifikata, mogu biti pojedinačna ili grupna. Navedenim certifikatom se ovlašćuje pojedinac/pojedinci da mogu dobiti digitalni kvalifikovani certifikat u ime i za potrebe privrednog društva, pravnog lica, odnosno preduzetnika. To znači da se pri samom izdavanju digitalnog certifikata definiše osoba/osobe koja/koje mogu biti potpisnici elektronskog dokumenta. Potpisivanje od strane većeg broja osoba predstavlja serijsko potpisivanje i ono je omogućeno navedenim certifikatom naglasio je Nedović.

Papirni ili elektronski

Identičnost dokumenata u papirnoj i elektronskoj formi podrazumijeva isti sadržaj dokumenata, a sve u skladu sa Pravilnikom o načinu izrade, razmjeri i bližoj sadržini tehničke dokumentacije i Pravilnikom o načinu vršenja revizije Idejnog odnosno Glavnog projekta. Ovo ne znači skeniranje prethodno potpisanih dokumenata, izjava i grafičkih priloga, već njihovo potpisivanje elektronskim potpisom. Razlika između papirnog i elektronskog potpisa se ogleda u tome da elektronski potpis na bilo kom mjestu (bilo kojoj stranici dokumenta) podrazumijeva da je potpisan cjelokupni dokument. Elektronski dokument se potpisuje samo jednom i na taj način se čuva njegova cjelovitost kazao je direktor Direktorata za građevinarstvo Danilo Gvozdenović.

Izvor: Pobjeda

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *