Rusija bi mogla dopustiti pad rublje

Ruska centralna banka sve je popustljivija prema vrijednosti rublja, jer niske cijene nafte teško pogađaju najvećeg svjetskog izvoznika energenata, rekli su ekonomisti u Bloombergovoj anketi.

Njih 26 složilo se da bi centralna banka mogla dopustiti pad kursa na 80 rubalja za dolar, prije nego počne prodavati devize. Intervenisaće kako bi spasila kurs i ako cijena barela nafte padne na 40 dolara i ostane tamo do kraja godine, reklo je 19 od 30 analitičara u anketi sprovedenoj ove sedmice, piše Bankamagazine.

Osim s niskim cijenama nafte, centralna banka suočena je i s prvom recesijom nakon šest godina, slabim kursom, inflacijom i padom kupovne moći.

Rublja je jedna od valuta u svijetu koje su najviše varirale u proteklih 12 mjeseci i prema podacima Bloomberga je u tom razdoblju pala 45 posto. U decembru je nakratko čak pala i ispod 80 rubalja za dolar.

Ekonomisti su u odvojenoj anketi prognozirali da će ruska ekonomija ove godine pasti 3,7 posto, više nego 3,5 posto koliko su prognozirali u julu , a oporaviti bi se moglo 2016. kada se očekuje rast od 0,5 posto. Ako rublja padne ispod 70 za dolar i na tom niovu ostane duže vrijeme, to bi moglo povećati stopu pada u ovoj godini za još jedan postotni bod.

Ako cijena nafte padne na 30 dolara, to će prema mišljenju analitičara narušiti Putinovu popularnost, koja je nakon aneksije Krima u martu 2014. premašila 80 posto.

U slučaju da cijena nafte padne na 22,5 dolara po barelu, urušit će se ruski finansijski sisitem, smatraju anketirani ekonomisti.

Check Also

Telenor: Platite račun online i bez provizije

Telenor je svojim postpejd korisnicima omogućio da svoje račune plate online i bez provizije, putem …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *