Srbija: Banke ovih dana masovno šalju mejlove koje mnogi korisnici ne razumiju

Dodajte komentar

Primjena novog zakona o platnim uslugama će usloviti neke promjene u poslovanju banaka u Srbiji i zbog toga banke masovno šalju obavještenja klijentima.

Banke su, naime, dužne da klijente obavijeste o svakoj promjeni, a novi zakon predviđa novine poput promjena nekih tarifa, načina raskida ugovora, izdavanja izvoda… U jednoj banci objasnili su za “Blic“ da su uslovi koje propisuje novi zakon čija primjena počinje 1. oktobra povoljniji za građane od onih koji su do sada važili. – Banke moraju da obavijeste klijente o svim promjenama koje ih se tiču. Radi se o uplatama, isplatama, tarifama, karticama, tekućim računima, o usaglašavanju cjenovnika sa zakonskom regulativom. To ne znači da je nešto skuplje ili jeftinije, nego i da se neke stvari koje već postoje možda i drugačije zovu – kaže Dušan Uzelac, urednik portala “Kamatica“.

Za potrošače je važno to što je banka sada obavezna da o svakoj promjeni tarifa obavesti klijenta najkasnije dva mjeseca prije početka primjene, kažu u jednoj banci.

Takođe, zakon predviđa da klijent može da raskine ugovor s bankom bilo kada, dok banka koja želi da raskine ugovor mora da mu da otkazni rok od dva mjeseca, kažu u jednoj banci. Banka klijentu ne smije naplatiti naknadu za raskid ugovora. Ukoliko dođe do raskida, banka može da naplati naknadu samo za usluge pružene do dana raskida, a ukoliko je neka od njih plaćena unaprijed, za cijelu godinu banka je dužna da klijentu vrati ono što je preplatio.

Elektronski novac
Uzelac objašnjava da je ovaj zakon bitan i zato što otvara put za elektronske platne institucije i prvi put definiše elektronski novac. “Ta mogućnost trebalo bi da dovede do razvoja elektronske trgovine u Srbiji i stvaranja konkurencije bankama u platnom sektoru”, kaže Uzelac.

Blic

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *