Poljaci dobili koncesije za kopanje boksita

Dodajte komentar

Vlada je danas donijela odluku o dodjeli koncesija za eksploataciju rude crvenih boksita na ležištima u nikšićkoj Župi poljskoj kompaniji Onico SA.

Vlada je prihvatila Prijedlog ugovora o koncesiji za eksploataciju rude crvenih boksita na ležištima Zagrad, Đurakov do II, Štitovo II i Biočki stan i ovlastila ministra ekonomije Vladimira Kavarića da ga potpiše. Ugovor će biti zaključen najkasnije 15 dana od stupanja na snagu odluke od dodjeli koncesija, odnosno od objavljivanja u Službenom listu, prenosi Mina-business.

Vlada će koncesije za eksploataciju crvenih boksita na ležištima u nikšićkoj Župi dati na period od 28 i po godina. Odlučeno je i da procentni iznos za obračun koncesione naknade iznosi četiri odsto tržišne vrijednosti bilansnih ili eksploatacionih rezervi crvenih boksita za ležišta Zagrad, Đurakov do II i Štitovo II i dva odsto za ležište Biočki stan.

Ministarstvo ekonomije je, kao nadležni organ za eksploataciju mineralnih sirovina, predložilo Vladi da dodijeli koncesije kompaniji Onico SA, imajući u vidu da je ona bila jedini ponuđač na tenderu i da je zadovoljila uslove definisane tenderskom dokumentacijom.

Iz Ministarstva su podsjetili da je poljska kompanija dostavila ponudu za opciju jedan, odnosno eksploataciju crvenih boksita na ležištima Zagrad, Đurakov do II, Štitovo II i Biočki stan, koja sa aspekta upravljanja mineralnim resursima predstavlja najbolju opciju za koncedenta, jer mu se obezbjeđuje dugogodišnja eksploatacije rude boksita.

Iz Ministarstva su naveli i da se zaključivanjem ugovora o koncesiji za sva ležišta obezbjeđuje i ponovna aktivacija jame Biočki stan, bez čega je vijek eksplotacije rude boksita bio ograničen do deset godina, usljed neadekvatnog kvaliteta rezervi na preostalim ležištima.

cdm

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *