Made in China: Kinezi falsifikovali i Goldman sachs

Dodajte komentar

Popisu plagijata koji potiču iz Kine, zemlje koju prozivaju za pirateriju i izradu falsifikata, pridružila se i jedna banka s lažnim imenom Goldman Saks.

Naime, otkriveno je da u toj zemlji, u gradu Šenžen na granici s Hong Kongom, posluje kompanija za finansijski lizing koja koristi ime Goldman Saks a nema nikakve veze sa američkim investicionim divom.

Šenženska firma na svojoj veb stranici tvrdi da je ona jedno od najvećih društava za finansijski lizing u tom gradu, izvještava “Blumberg” i dodaje da kompanija koristi identična kineska slova, Gao Šeng, kao pravi Goldman Saks, i da njihov engleski font imitira onaj koji koristi američka banka.

Njujorška agencija je uvidom u registar firmi šenženskih regulatora otkrila da ta finansijska kuća, replika američkog Goldman Saksa, posluje od maja 2013. godine.

Službenica koja se javila na telefon te lizing kompanije u Šenženu izjavila je da firma nema nikakve veze s američkim Goldman Saksom, ali nije ponudila odgovor kako su došli do naziva kompanije, naglašavajući da ime uključuje i riječ “Šenžen”.

To nije prvi slučaj osnivanja lažne banke u Kini, navodi “Blumberg” i podsjeća da je 39-godišnji muškarac u istočnoj kineskoj provinciji Šandong uhapšen ovog mjeseca nakon što je pokrenuo lažni ogranak Kineske građevinske banke (China Construction Bank) koja je primala depozite, ali nije dozvoljavala podizanje novca.

“Nezamislivo je teško za tužioce iz inostranstva da uvjerite kineske sudove da je došlo do povrede žiga. Tamo i dalje važi praksa da ko se prvi registrovao (u Kini) on pobjeđuje”, kaže za “Blumberg” partner u advokatskoj firmi Pinsent Masons, sa sjedištem u Hong Kongu, Pavao Hasvel.

Košarkaška legenda Majkl Džordan je, kako se podsjeća u tekstu, u julu ove godine izgubio spor proitiv lokalne kompanije za sportsku opremu koja koristi njegovo ime na kineskom.

Takođe, Epl je 2012. godine platio 60 miliona dolara firmi Provju tehnoldži, takođe iz Šenžena, koja je prva registrovala “iPad” zaštitni znak u Kini 2001. godine.

http://twitter.com/Eyaaaad/status/588293517832806402/photo/1

B92

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *