Kako Uber osvaja svijet?

Dodajte komentar

Aplikacija za dijeljenje prevoza Uber, oko koje se u posljednje vrijeme “lome koplja” u nekim zemljama jer zbog niže cijene ugrožava monopol licenciranih taksista, za šest godina postojanja proširila se cijelim svijetom.

Vrijednost kompanije dostigla je 50 milijardi dolara, a njihovi vozači prisutni su u 200 gradova u više od 50 zemalja. U nekim gradovima broj vozača Ubera već je premašio broj klasičnih licenciranih taksista.

Tako na primer, u Los Anđelesu ima 20.000 vozača koji rade u sklopu Ubera, dok je klasičnih taksista tek 2.300. Slična situacija je i u San Francisku gde je klasičnih taksista 1.800, dok je broj “Uberovaca” dostigao 16.000.

U Njujorku još uvjek razlika nije jako velika u korist Ubera, te za njih vozi 14.000 vozača, dok je klasičnih taksista 13,5 hiljada.

U Londonu licenciranih taksista ima 20.000, dok za Uber vozi 15.000 vozača. U Sidneju prevladavaju klasični taksisti, kojih ima 6.000, naspram 4.000 “Uberovaca”, za sada.

uber

Uber je osnovan 2009. godine u Kaliforniji. Osnivač kompanije Travis Kalancik dobio je ideju za pokretanje firme nakon iskustva iz Pariza, gdje je zbog nedovoljnog broja vozača vrlo teško pronaći slobodan taksi.

Uber-vozači nemaju taksi licencu niti taksimetar, a prijaviti se može gotovo svako sa odgovarajućim vozilom i dozvolom. Sva plaćanja vrše se putem aplikacije, na način da se na kraju vožnje iznos naplaćuje sa kreditne kartice klijenta. Kompaniji ide od 5 do 20 posto od cijene vožnje.

Izvor: Bizlife

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *