EPCG dijele kada usvoje zakon

Dodajte komentar

Pravno razdvajanje cijeline Distribucija od Elektroprivrede (EPCG) mora biti završeno u roku od tri mjeseca od usvajanja novog zakona o energetici, saopšteno je “Vijestima” u Ministarstvu ekonomije.Regulatorna agencija za energetiku (RAE) u izvještaju o stanju u energetskom sektoru za prošlu godinu navela je da je pravno razdvajanje EPCG i njene funkcionalne cjeline Distribucija trebalo da se završi 2011. godine, te da su više puta insistirali da se taj posao završi.

Pravno razdvajanje je jedan od najvažnijih preduslova za razvoj tržišta električne energije u Crnoj Gori, odnosno, pojavljivanja drugih snabdjevača i konkurencije.

Predlog novog zakona o energetici Vlada je utvrdila krajem jula i on bi trebalo da se nađe pred poslanicima tokom jesenjeg zasjedanja Skupštine.

“EPCG već duže intenzivirano radi na projektu odvajanja cjeline Distribucija u cilju pronalaženja najboljeg modela za funkcioniranje nove kompanije. Čitav proces odvajanja prati RAE. Uz to, Ministarstvo ekonomije je, s obzirom na to da odvajanje još nije pravno završeno, novim zakonom o energetici predvidjelo da se cjelokupno pravno razdvajanje mora završiti 90 dana od dana usvajanja zakona. O tome je upoznata i Energetska zajednica čiji je Crna Gora član od osnivanja”, saopštili su iz Ministarstva.

Dodali su da su obaviješteni da je izvršeno funkcionalno razdvajanje, te da se ubrzo očekuje i pravno. Navode i da je Distribucija i sada spremna da ispuni sve obaveze operatora distributivnog sistema ako se pojavi bilo koji nezavisni snabdjevač na crnogorskom tržištu.

“Podsjećamo da je 2009. godine crnogorsko tržište električne energije otvoreno za kompanije, a od janura ove godine za domaćinstva. Ipak, interes za usluge pružanja snabdijevanja električnom energijom nije pokazao niko, osim EPCG i Montenegro bonusa”, kazali su u ministarstvu.

Montenegro bonus snabdijeva samo KAP. Iz EPCG-a smatraju da se drugi nisu pojavili zbog niske cijene električne energije.

Izvor: Vijesti

 

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *