EBRD je za devet godina uložila 500 miliona eura u Crnu Goru

Dodajte komentar

Crna Gora je zemlja model kako na pravi način sprovoditi reforme i razvijati se kazao je predsjednik Evropske banke za obnovu i razvoj Suma Čakrabarti nakon razgovora sa predsjednikom Vlade Crne Gore Milom Đukanovićem sinoć u Beču.

–  Crna Gora je jedan od naših najvažnijih partnera, koju vrlo dobro vodi premijer Đukanović. Efikasno se sprovode reforme kako bi se što brže ušlo u EU. Crna Gora je na različite načine model kako sprovoditi uspješno reforme i na tome treba još raditi – kazao je prvi čovjek EBRD.

Čakrabarti je naglasio da ova banka ima jako partnerstvo sa Crnom Gorom od 2006. godine. U posljednih devet godina uložili smo 500 miliona eura u 50 projekata. Imamo sjajne projekte poput Jadransko-jonske autoceste. Dogovorili smo se da se napravi konzorcijum finansijera i da se što prije krene u realizaciju. Ulažemo i u projekte energetske efikasnosti i stabilnosti. Ponosan sam što smo odobrili kredit za vjetrolektrane na Krnovu. Mislim da dolazi dosta pozitivnih vijesti iz Crne Gore i nastavljamo da pratimo investicije kaže Čakrabarti.

Premijer Đukanović danas učestvuje na Zapadno-balkanskom samitu, na poziv austrijskog kancelara Vernera Fajmana. Bečki samit se održava u okviru Berlinskog procesa koji je inicirala njemačka kancelarka Angela Merkel na Konferenciji o Zapadnom Balkanu u avgustu prošle godine, s ciljem da se ojača podrška evropskoj perspektivi, ekonomskom razvoju i boljoj infrastrukturnoj povezanosti unutar regiona, kao i sa zemljama EU. Premijer Đukanović će govoriti u okviru prve teme ,,Ekonomska situacija i reformski procesi na Zapadnom Balkanu“. Na dnevnom redu Samita će biti i pitanja saobraćajne i energetske povezanosti, migracija i obrazovanja mladih u zemljama regiona.

Na Samitu će, pored domaćina i predsjednika vlada zemalja Zapadnog Balkana, učestvovati i kancelarka Merkel, premijeri Slovenije i Hrvatske, visoka predstavnica za vanjsku politiku i bezbjednost EU Federika Mogerini, komesar EU za susjedsku politiku i pregovore o proširenju Johanes Han, kao i čelnici međunarodnih finansijskih institucija.Predsjednici vlada će usvojiti Deklaraciju koja odražava ostvareni napredak i snažnu posvećenost daljim aktivnostima na planu regionalne saradnje u okviru Berlinskog procesa. Tokom boravka u Beču premijer Đukanović će imati susret s komesarom za susjedsku politiku i proširenje Johanesom Hanom, kao i s drugim učesnicima. Takođe, prisustvovaće i proslavi obilježavanja desetogodišnjice potpisivanja Sporazuma o formiranju Energetske zajednice.

Pobjeda

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *