Amerikanci tuže 10 vodećih auto-kompanija

Dodajte komentar

Američki potrošači tužili su deset najvećih svjetskih proizvođača automobila zbog rizika od trovanja ugljen- monoksidom u više od 5 miliona vozila koji imaju ugrađeno paljenje bez ključa, što je dovelo do 13 smrtnih slučajeva.

Prema tužbi podnijetoj saveznom sudu u Los Anđelesu, ugljen-monoksid se emituje kada vozači ostave vozila upaljena nakon uzimanja elektronskih privezaka sa sobom, pogrešno vjerujući da će se motori isključiti.

Tužitelji, njih 28, tvrde da to može dovesti do ozljeda ili imati “smrtonosne” posljedice za ljude zbog udisanja gasa koji nema boje ni mirisa. Takođe tvrde da kvar tog sistema smanjuje vrijednosti njihovih vozila pri prodaji.

Paljenje bez ključa omogućava vozaču da pokrene vozilo pritiskom na dugme za paljenje umjesto ključem, nakon što vozilo detektuje prisutnost elektronskog priveska u blizini.

Tužba obuhvata proizvođače kao što su BMW, uključujući Mini, Mercedes Benz, Fiat Chrysler, Ford Motor, General Motors i Honda, uključujući Acura. Kao okrivljeni navode se takođe Hyundai, uključujući Kia, Nissan, uključujući Infiniti, Toyota, uključujući Lexus, te Volkswagen, uključujući Bentley.

Ta tužba je najnoviji zahtjev za odgovornošću automobilske industrije za nedostatke koji bi mogli učiniti vožnju nesigurnom, kao što su, primjera radi, ranije bili Takata vazdušni jastuci i prekidači za paljenje na GM vozilima.

U tužbi se tvrdi da 10 proizvođača vozila odavno zna za rizike sistema paljenja bez ključa, koji su dostupni u SAD od 2003. godine.

Izvor: Bizlife

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *