Poslodavci iz snova: Nude godišnji bez ograničenja

Dodajte komentar

General Electric (GE) ove je godine počeo da nudi nešto što se zove „dopušteni pristup“ plaćenom slobodnom vremenu. Prema novoj politici ove kompanije, više neće biti ograničenja u broju dana odmora, bolovanja i slobodnih dana kako rukovodioca, tako i starijih stručnjaka.

Ideja je da zaposleni uzmu koliko god požele slobodnog vremena, dokle god urade svoj posao i dobiju odobrenje nadređenog.

Takvom novom politikom obuhvaćeno je oko 30.000 zaposlenih GE-a ili 43 posto radne snage koja prima američku platu.

Potez je to šireg kulturnog pomaka kojega su u kompaniji prepoznali kao način da postanu uspješniji, jer na taj način pokazuju da vjeruju u svoje zaposlene i osnažuju ih, kaže Cara Hume, rukovodioc odsjeka ljudskih potencijala, piše CNN.

Tako kompanija više neće ‘brojati’ slobodne dane koje su zaposleni uzeli, iako će neki morati da prijave svoje izostanke iz poslovnih razloga koji nisu povezani s evidencijom koja se službeno sprovodi.

Zadnje istraživanje Society for Human Resource Managementa pokazalo je kako samo dva posto poslodavaca svojim zaposlenima nudi neograničeni plaćeni godišnji odmor.

Takva mogućnost danas se najviše nudi u malim kompanijama i start-upovima. No GE, koji zapošljava 307.000 ljudi širom svijeta, sve ih je nadjačao svojom veličinom i statusom.

Privilegija koju treba znati opravdati

Sve je krenulo od toga kada je prošle godine Richard Branson iz Virgin Grupe najavio kako bi mogao ponuditi maloj grupi Virginovih radnika neograničen godišnji. Njegova ‘parola’ povezana s novcem glasi: „Ako više ne vrijedi da radiš od devet do pet, zašto bi onda i dalje postojala stroga politika korištenja godišnjeg odmora?“.

Tribune Publishing, koji posjeduje Chicago Tribune i Los Angeles Times, pokušao je da primijeni sličan pristup za svoje radnike, ali su promijenili odluku.

Jedan je od razloga zašto takav korak nije popularan u nekim kompanijama jest to što zaposleni koji nisu iskoristili godišnji iz prethodne godine možda više neće biti plaćeni kada napuste kompaniju.  No, u kompanijama koje se vode ‘iskoristi ili će ti propasti dani’, to ne bi trebao biti problem.

Neograničeno slobodno vrijeme može biti dobar alat zapošljavanja i zadržavanja radnika, ali isto tako i koristan, ako ga radnici zbilja koriste na način da niko ne treba da brine da će „zloupotrijebiti“ pruženu privilegiju.

Neki stručnjaci za zaposlenje izrazili su zabrinutost kako bi zaposleni u nekim kompanijama mogli da uzimaju manje slobodnih dana za odmor od onoga kada su imali propisani broj jer parametri oko toga koliko bi ih trebalo biti nisu jasni.

No politika neograničenih slobodnih dana je relativno nova, a mjerenje njenog uticaja može biti teško, pogotovo ako kompanija ne prati broj tih dana.

Mnoga istraživanja pokazuju pak da mnogi Amerikanci obično ne iskorištavaju sve slobodne dane i ostaju u kontaktu sa kancelarijom kada su slobodni.

Izvor: Express

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *