Ovo je najbolja države za podizanje porodice

Dodajte komentar

Austrija je najbolja država na svijetu za podizanje porodice, pokazalo je najnovije istraživanje mreže za iseljenike. Kako bi otkrili koje su najbolje zemlje za porodični život, Inter Nations je zamolio roditelje iseljenike da ocijene zemlju u koju su se preselili, i to po pitanju kvaliteta, troškova i dostupnosti vrtića i obrazovanja.

Vjerovatno se Austrija našla na vrhu liste zbog svoje socijalne politike, koja ide ususret roditeljima, koji su pak tamošnje vrtiće i škole ocijenili najvišim ocjenama.

U Austriji postoji porodiljsko bolovanje koje počinje nakon rođenja djeteta. Sve porodice dobijaju ‘kindergeld’ odnosno novac za djecu, nalik džeparcu, koji im olakšavaju troškove sve do djetetovog 18. rođendana, a koji mogu iznositi od 100 do 2.000 eura.

Finska se našla na drugom mjestu, te je osvojila nagradu u kategoriji najkvalitetnijeg obrazovanja, jer je 66 posto ljudi ondašnje školstvo ocijenilo kao vrlo dobro, dok je globalni prosjek 21 posto.

Švedska se pak našla na trećem mjestu, iako je na prvom mjestu po pitanju cijene vrtića i obrazovanja. No, u poređenju s prethodnim godinama, pali su u kategorijama koje se tiču kvaliteta obrazovanja i dobrobiti porodičnog života, piše Independent.

Evo cijele liste, do 20. mjesta:

1. Austrija

2. Finska

3. Švedska

4. Izrael

5. Novi Zeland

6. Singapur

7. Njemačka

8. Francuska

9. Australija

11. Danska

12. Španija

13. Poljska

14. Filipini

15. Meksiko

16. Kanada

17. Norveška

18. Južnoafrička Republika

19. Bahrein

20. Kostarika

Izvor: Express

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *