Osam velikih preduzetničkih uspjeha

Dodajte komentar

Imali su ideju, iskoristili su priliku i postali milijarderi. Nije im bilo lako, ali – i to je život. Radili su na svoj način, svladali preduzetničke vještine i primjenili ih. Stoga ne gubite vrijeme, nego ga iskoristite. I oni su.

Entrepreneur donosi osam nevjerovatnih priča o kompanijama za koje ste vjerovatno čuli.

Pierre Omidyarov način

Pierre Omidyar je programer koji je 1995. godine odlučio da proda svoje stvari na aukciji putem svog portala. Sve je krenulo s AuctionWebom, kako se tada zvao i bio je njegov privatni projekt. No, kako je promet rastao, Omidyar je morao da se ‘upgrejduje’, te je počeo da naplaćuje ljudima naknadu. Uskoro je zaposlio prvog radnika, koji je vodio uplate. Taj projekt je prerastao u današnji eBay.

John Ferolitov i Don Vultaggiov način

Ovaj brooklynski dvojac još 70-ih godina započeo je s distribucijom piva iz prtljažnika VW-ovog autobusa. Samo dvije decenije kasnije, kada su vidjeli kako Snapples dobro radi, odlučili su probati i s bezalkoholnim pićima te pokrenuli ArizonaGreenTea. Danas su distributeri broj 1 u Americi i cijelom svijetu. Obojica su i dalje suvlasnici ove kompanije.

Steve Wozniakov i Steve Jobsov način

Njih su dvojica bili prijatelji još od srednje škole, zajedno su odustali od fakulteta i zatim počeli da rade noćne smjene na kompjuterskim igrama u Atariju. I treći osnivač Applea, Ron Wayne radio je s njima u Atariju.

Joe Columbeov način

Nakon lanca prodavnica mješovitom robom koje je posjedovao u južnoj Kaliforniji, Columbe se dosjetio kako njegovim kupcima možda treba nešto više od klasičnih namirnica. Tako je preokrenuo svoj biznis, pa je otvorio tematsku prodavnicu u Pasadeni, koju je snabdio finim vinima i alkoholnim pićima, pomno je odabrao radnike i dao im dobre plate, a zatim je te tematske prodavnice otvorio na više lokacija u blizini fakulteta, jer je shvatio da će mu studenti biti dobri kupci. Uskoro je uveo i zdravu hranu i tako je nastao poznati američki lanac Trader Joe.

Howard Schultzov način

Kao pripravnik koji je radio u jednoj pržionici kafe u Seattleu, Schultz je otputovao u Milano. Od tamo se vratio pomalo impresioniran i odlučio u Seattleu ponuditi vrhunski espresso, kakav imaju u Italiji. Njegov poslodavac nije bio zainteresovan za to, ali ga je finansijski ‘pogurao’. Na kraju mu je čak i prodao svoj brend Starbucks.

Konosuke Matsushitov način

Još 1917. godine u Japanu, 23-godišnji pripravnik došao je pred upravu Osaka Electric Light kompanija i predložio im kako da poboljšaju utičnicu. Šef za to nije bio zainteresovan pa je Matsushito počeo izrađivati uzorke u vlastitom podrumu. Kasnije je prešao na bicikle s baterijskim punjenjem te druge električne proizvode. Matsushito Electric 2008. godine promijenio je naziv u Panasonic koji sada vrijedi 66 milijardi američkih dolara.

Phil Robertsonov način

Phil Robertson je toliko volio lov na patke da je radije odabrao taj poziv nego da postane profesionalni igrač američkog fudbala. Pokrenuo je kompaniju Duck Commander i osvojio javnost i medije sa svojim biznisom, ali se i proslavio kao ‘glava’ porodice ‘seljačina’ (rednecksa), poznatih pod imenom Duck Dynasty.

Matt Maloneyev i Mike Evansov način

Ovom čikaškom paru programera koji su radili za Apartmens.com dozlogrdilo je zivkanje po restoranima kako bi naručili večeru. Tada su se dosjetili, zašto ne postoji firma za dostavu hrane? Započeli su tada s GrubHubom koji je u aprilu prošle godine izašao na berzu, a sada vrijedi više od tri milijarde američkih dolara.

Express

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *