Krediti u “švajcarcima”: Moguća i kamata niža od 8,2 odsto

Dodajte komentar

Alpe Adria banka će, kako nezvanično saznaje Pobjeda, bonitetnim klijentima koji su uzeli kredite u ,,švajcarcima“, a koji trebaju sada da se konvertuje u eure, najvjerovatnije ponuditi i nižu kamatnu stopu od 8,2 odsto, kojaje predviđena zakonom kojije krajemjula usvojio parlament.Kamata od 8,2 odsto na stambene kredite je visoka jer se ona, prema informacijama Pobjede, na crnogorskom tržištu kreće u rasponu od 6 do 7,5 odsto.

U HAAB informaciju o visini mogućih nižih kamata nijesu htjeli da komentarišu, ali su prekjuče našoj redakciji kazali da će razmotriti mogućnost da klijentima ponude atraktivne i konkurentne kamatne stope.

– Klijenti HAAB, koji su korisnici kredita u švajcarskim francima, biće kontaktirani od strane kreditnog referenta banke radi dobijanja detaljnih

informacija o visini njihovog trenutnog zaduženja i dogovaranja novih uslova kreditiranja kazali su ranije našoj redakciji iz HAAB.

Iz HAAB su Pobjedi ranije kazali da u najskorije vrijeme očekuju instrukcije CbCg za konverziju kredita u francima nakon sastanka koji su sa njima imali prekjuče.

U iščekivanju zvanične računice, odnosno konverzije svakog pojedinačnog kredita nezvanično se čuje da će možda biti i onih kojima zakon neće ići na rukušto zavisi od ročnosti kredita i drugih uslova.

Zakon predviđa da konverzija bude po zvaničnom kursu koji je važio na dan uzimanja kredita uz 8,2 odsto kamate. Konverzija treba da vude završena u narednih 30 dana, a novi ugovori potpisani za 45 dana. Za nadzor nad primjenom zakona zadužena je Centralna banka.

Iz Centralne banke javnosti još ništa nije saopšteno u vezi sa konverzijom. Očekuju se odgovori regulatora da li zakon na potpun način reguliše konverziju, šta sa onima koji ne prihvate primjenu zakona na njihove kredite, da li ima osnova za ocjenu ustavnosti.

Izvor: Pobjeda

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *