Kolike bonuse primaju britanski bankari?

Dodajte komentar
Ilustracija

Bonusi isplaćeni bankarima i radnicima finansijske industrije u Britaniji smanjeni su prošle godine šest odsto na 13.100 funti (20.505 dolara) u prosjeku. Bonusi su manji u svjetlu pooštravanja propisa koji se tiču platne strukture.

Ukupni bonusi u finansijskoj industriji pali su 10 odsto na 13,6 milijardi funti, a u odnosu na vrhunac iz 2008. smanjeni su za više od četvrtine, iako su i dalje osam puta veći u odnosu na prosjek od 1.500 funti u svim granama privrede, saopštio je britanski Zavod za statistiku, a prenio Rojters.

Nakon što su bili na vrhuncu od 18,7 milijardi funti prije sedam godina, bonusi u finansijskom sektoru ograničeni su evropskim propisima donijetim u cilju smanjenja motivacije za rizično trgovanje, koje je donijelo kratkoročnu dobit ali i pokrenulo globalnu finansijsku krizu iz 2007/09.

Prema propisima EU, bonusi mogu biti jednaki osnovnoj godišnjoj plati ili dvostruko veći uz odobrenje akcionara. Banke su tome doskočile tako što su podigle osnovne plate, a dio bonusa isplaćuju u vidu akcija.

Najveći bonusi u Britaniji isplaćuju se u Londonu, koji je sjedište desetine najvećih svjetskih banaka, osiguravajućih kuća i investicionih fondova. Najveće svote dobijaju investicioni bankari, čiji se bonusi mjere milionima funti.

Bonusi su prošle godine činili 20 odsto ukupnih isplata u bankarskom sektoru, dok u ostatku ekonomije čine svega četiri odsto.

Izvor: Capital.ba

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *