Kineska berza – rasta nema na vidiku

Dodajte komentar

Uprkos novoj rundi stimulativnih mera kineskih vlasti, akcije na tamošnjim berzama i danas su u padu. Nakon što je polovinu trgovanja proveo u plusu, Šangajski indeks završio je trgovanje ipak u minusu od 1,3 odsto. Trgovanje je bilo nestabilnije za manji Šenžen indeks, koji je pao za tri odsto.

Kina je lansirala nove stimulativne mjere posle zatvaranja tržišta u utorak, obarajući referentnu kamatnu stopu u naporu da podrži ekonomiju.

Kineska centralna banka je saopštila da će od velikih banaka zahtijevati da polažu niže rezerve od početka septembra, što bi trebalo da pojača aktivnost jer će bankama biti olakšano da pozajmljuju novac.

Mjere centralne monetarne vlasti Kine uslijedile su posle dramatičnih gubitaka na berzama ranije ove nedjelje. Šangajski kompozitni indeks je izgubio više od 15 odsto vrijednosti u prva dva dana ove sedmice, produžujući dugoročniji pad koji je izbrisao sve dobitke napravljene ove godine.

U Japanu, Nikkei je zatvoren sa dobitkom od 3,2 odsto, australijski ASKS All Ordinaries napredovao je za 0,7 procenata a Seul KOSPI kompozitni indeks dodao je 2,6 odsto.

Turbulencija u Aziji dolazi nakon ludog utorka za SAD berzu. Nakon što je Dou porastao 442 poena u ranoj trgovini, dobitak se preokrenuo u gubitak do kraja trgovanja.

Izvor: B92

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *