Grci bi da kupe Montekargo

Dodajte komentar

Grčka kompanija koja se bavi željezničkom infrastrukturom zainteresovana je za kupovinu Montekarga saznaje „Dan” iz više izvora.Savjet za privatizaciju i kapitalne projekte je u januaru pripremio tender za privatizaciju željezničkog preduzeća Montekargo, međutim, kako saznajemo, ovo je prvo interesovanje za privatizaciju te kompanije. Mongekargo je i 2014. godine bio uvršten u plan privatizacije, ali nije bilo interesovanja.

Zapoeleni u Montekargu, prema nezvaničnim saznanjima, upoznati su sa činjenicom da su Grci zaiteresovani za kupovinu tog preduzeća, te da će ukoliko grčka kompanija preuzme željezničko preduzeće, vjerovatno biti napravljena nova sistematizacija radnika. Međutim, radnici tvrde da im nije saopšteno ime grčke kompanije jer je privatizacija Montekarga proglašena tajnom.

– Strah nas je privatizacije kompanije jer je opštepoznato kako kod nas ta procedura ide, kada se stranci domognu neke državne kompanije postaju nemilosrdni. Vidimo kako je to u Toščeliku urađeno, smanjen je broj radnika, smanjene su plate, radnici se stalno povređuju na radu i niko za to ne snosi odgovornost. Nadamo se da će nadležne državne institucije dobro provjeriti prije nego nekome prodaju preduzeće, da nas neće pustiti niz vodu – saopštili su radnici koji su insistirali na anonimnosti.

Savjet za privatizaciju i kapitalne projekte u aprilu je donio rješenje o određivanju stepena tajnosti u privatizaciji kompanije Montekargo. Tu odluku je potpisao sekretar ovog tijela Aleksandar Tičić, koji se nalazi u pritvoru zbog zloupotrebe službenog položaja na organizovan način. Pored Montekarga proglašene su tajnim i privatizacije kompanije Montenegroerlajnz, Instituta „Dr Simo Milošević”, Budvanske rivijere, HTP Ulcinjske rivijere, Instituta crne metalurgije AD Nikšić, Polieksa Berane, Pošte, Novog duvanskog kombinata Podgorica, hotela „Park” Bijela, fabrike oružja „Montenegro difens industri” te „Gornjeg Ibra”.

Montekargo je prvu polovinu ove godine završio u plusu sa 493,8 hiljada eura nakon dugog niza poslovanja u minusu. Oni su prošlu godinu završili sa gubitkom od 1,9 miliona eura što je znatno više nego 2013. godine kada su završili sa minusom u poslovanju 271,4 hiljade eura. Godinu 2012. Montekargo je završio sa gubitkom od 2,1 miliona dok je 2011. godine poslovao u plusu od 168,8 hiljada eura. Godinu 2010. godine preduzeće je završilo sa minusom u poslovanju od 1,2 miliona eura. Akcionarsko društvo Montekargo osnovano je 2009. godine Odlukom o restrukturiranju tada jedinstvene Željeznice Crne Gore.

Izvršni direktor Montekarga je Milivoje Pavićević dok je na čelu odbora direktora društva Rešad Nuhodžić.

Iz Montekarga juče nijesu odgovorili na pitanja „Dana” vezano za privatizaciju tog preduzeća.

Izvor: Dan

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *