9 iznenađujućih stvari koje je jedan od najvećih gurua na Wall Streetu ikada ostavio u naslijeđe trgovcima

Dodajte komentar

Prije nego što je sebi ispalio metak u glavu u garedorbi Sherry – Netherland hotela novembra 1940. godine u New Yorku, napisao je poruku jednoj od svojih mnogobrojnih žena: “Stvari nisu prošle dobro za mene”. No, iza njega je ostalo čitavo bogatstvo koje se može nazvati umjetnošću špekulisanja.

On je Jesse Livermore, jedan od najvećih trgovaca na Wall Streetu ikada. Idol je mnogim velikim igračima. Njegovi podvizi, kao i priče koje su sažete u “Reminiscencijama“, inspiracija su, ali i lekcije koje se prepričavaju i prenose na nove generacije trgovaca. Rano je saznao, kako je sam sažeo, da na Wall Streetu ne postoji ništa novo jer je špekulacija stara kao brdo.

Štogod se danas događa na burzi već se dogodilo i dogodiće se opet“, rekao je Livermore.

Kada je diplomirao i imao svoj sopstveni kapital, mogao je sebi priuštiti da duže vrijeme ništa ne radi već samo drži poziciju. Business Insider donosi devet iznenađujući stvari koje je Livermore rekao u vezi prekomjernog trgovanja.

  • Novac nastaje dok sjediš, ne trguješ.
  • Vrijeme je potrebno kako bi se zaradio novac.
  • Nikada nisam razmišljao kako je veliki novac za mene, to je uvijek sjedenje.
  • Niko ne može uhvatiti sve promjene.
  • Želja za stalnim djelovanjem bez obzira na osnovne uslove odgovorna je za mnoge gubitke na Wall Streetu i među stručnjacima koji smatraju da svaki dan treba kući donijeti nešto novca, kao da su radili za redovnu platu.
  • Kupi pravilno, sjedi čvrsto.
  • Muškarci koji mogu oboje, sjediti pravilno i čvrsto su rijetkost.
  • Nemoj mi dati vremena, daj mi vrijeme.

Te ono najvažnije:
Postoji vrijeme za sve stvari, ali to nisam znao. A to je upravo ono što «tuče» puno ljudi na Wall Streetu koji su daleko od naivaca. Tamo ima puno običnih budala koji rade pogrešne stvari, u svako doba i svugdje, a Wall Street je budala koja misli kako se mora trgovati cijelo vrijeme. Nema uvijek pravilnih razložga za kupovinu i prodaju dionica dnevno – ni dovoljno znanja za inteligentnu igru.

Express

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *