Zakon o švajcarcima odgovara svim klijentima

Dodajte komentar

Predstavnik klijenata Hipo Alpe Adrija banke, korisnika kredita indeksiranih u švajcarskim francima, Dragan Senić, istakao je da je Zakon o konverziji kredita iz franaka u eure, koji je stupio na snagu 22. avgusta, prilika da ta banka napravi korektne i poštene nove obračune.– Pozivam sve klijente da ostanemo jedinstveni kao do sada do potpisivanja novih ugovora na osnovu ovog zakona. Priča koja je plasirana u nekim medijima da ovaj zakon odgovara samo malom broju klijenata apsolutno nije tačna, a znamo dobro i zašto i od koga je plasirana. Očekujemo nove obračune na osnovu ovog zakona u pismenoj formi u roku od 45 dana, bez greške u obračunu, kao i da banka izađe iz priče koja je loša po nju, naravno, uz kontrolu Centralne banke rekao je Senić.

On je podsjetio daje parlament 31. jula izglasao istorijski zakon kojim je klijentima „skinuta omča s vrata” i koji im je omogućio da, kako je kazao, izađu iz živog blata u kojem su se našli ne svojom krivicom.

– Parlament je donio zakon u interesu građana, zbog čega klijenti duguju zahvalnost svim poslanicima, a posebno predlagačima Demokratskom frontu i Nebojši Medojeviću (DF), kao i Aleksandru Damjanoviću (SNP) na stručnoj pomoći, sudskom vještaku finansijske struke Milenku Poioviću, bankarskom ombudsmanu dr Halilu Kalaču i profesoru Ekonomskog fakulteta Saši Popoviću – naveo je Senić.

On je istakao da je očigledno da su se neke stvari u Hipo banci promijenile promjenom vlasničke strukture, a to potvrđuje to što se banka nije žalila Ustavnom sudu nakon izglasavanja zakona u Skupštini, kao i izjava novog direktora grupacije Urliha Kisinga da je banka pravila greške u prošlosti i da ih neće ponavljati. Senić smatra da je očito da su stambeni krediti, odobreni klijentima u Crnoj Goru u francima, bili bankarski proizvod sa greškom.

Izvor: Dan

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *