Maksimović: Kriza u CG može doći kasnije

Dodajte komentar

Pad na gotovo svim svjetskim berzama, sigurno će se na posredni način preliti i na tržišta kapitala u razvoju kakvo je po definiciji i crnogorsko. Nerealno je očekivati da će u narednim danima doći do značajnih promjena na domaćem tržištu kapitala, ali sigurno da u dugom roku i ono prati trendove sa inostranih tržišta, te mjere opreza su svakako dobrodošle”, ocijenio je za “Vijesti” direktor Montenegroberze mr Gojko Maksimović.Akcionari 300 najvećih evropskih kompanija izgubili su juče, tokom radnog dana, na berzama više od 400 milijardi eura. Za toliko je samo u jednom danu tokom berzanske trgovine smanjena tržišna kapitalizacija tih glavnih evropskih kompanija.

Maksimović je napomenuo da je trenutna situacija započeta “početkom ljeta na kineskom tržištu kapitala, a uslovljena je prevashodno lošim finansijskim rezultatima listiranih kompanija, čije su cijene akcija u tom momentu bile možda i precijenjene”.

“Kako je interesovanje investitora na domaćem tržištu koncentrisano na kvalitetne kompanije, u ovom trenutku ne možemo povući paralelu sa lošim poslovanjem i potencijalnim padom tržišta”, dodao je Maksimović.

“Crni ponedjeljak” iz Kine i drama na tamošnjem tržištu tokom jutamih časova prelili su se na gotovo sve vremenske zone, pa i na Evropu. Radi se o najvećim gubicama na evropskim berzi od 2008. godine kada je počela globalna ekonomska kriza.

Paniku na evropskim berzama izazvao je dramatičan pad na kineskom tržištu kapitala od 8,5 odsto.

Uticajni medijski magnat Rupert Mardok, upozorio je da je svijet na pragu velike globalne krize. On je naveo da su uzburkana tržišta u prethodnih nekoliko dana i upozorio da ne padaju samo cijene akcija, već i cijene uopšte. Pita se je li to privremena korekcija ili znak da se bliži velika globalna kriza.

“Crni ponedjeljak”, kako ga nazivaju strani mediji, je najveći pad na kineskom tržištu od 2007. godine. Glavni indeks Londonske izgubio je na vrijednosti čak oko šest odsto.

Trgovina akcija prema najjednostavnijoj definiciji ima za cilj trgovinu očekivanjima u dužem roku, a koja se tiče vrijednosti te hartije. Dramatične padove na berzama juče je izazvala panična prodaja dionica na gotovo svim kontinentima i strah od još većih gubitaka, u narednom periodu.

Više faktora i dalje pritiskaju svjetska tržišta, a glavna briga je usporavanje kineske najveće svjetske ekonomije brže nego što je to bilo predviđeno. Drugi je neizvesnost u pogledu dalje monetarne politike SAD-a, a treći faktor je veliki pad cijena nafte.

Svjetsko tržište podređeno političkim borbama država

početak nove globalne finansijske krize jer je očigledno da svoju valutu ne “doštampavaju” više samo Amerikanci već i Kinezi, i Evropljani, a sve u cilju povećanja konkurentnosti izvoza svojih ekonomija, Maksimović je odgovorio:

“Teško je predvidjeti i definisati današnji pad na svjetskim berzama i pad cijene nafte, novom globalnom krizom. Trenutna situacija na globalnom nivou se može okarakterisati kao jako politički nestabilna, te uz visoki rast nivoa javnog duga gotovo svih država i značajnih pomjeranja na valutnim tržištima gotovo da je svuda prisutan visoki stepen rizika. U potrazi za sigurnijim ulaganjem, danas su se ulagači koncentrisali na kupovinu obveznica, pa je jedino navedeni segment tržišta na globalnom nivou bilježio pozitivne rezultate. Smatram da je današnje globalno tržište u najvećoj mjeri podređeno političkim uticajima i da države pokušavaju da vode ekonomsku i političku borbu na valutnom tržištu. Ko će izaći kao pobjednik ostaje da se vidi.

Izvor: Vijesti

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *