Berze mu za dan zbrisale milijarde

Dodajte komentar

Najbogatiji Kinez izgubio je 3,6 milijardi dolara u jednom danu nakon potonuća globalnih berzi koje je zbrisalo ceo godišnji rast akcija na berzi u Šangaju.

Osnivač i predsednik konglomerata Dalijan Vanda, Vang Đenlin, izgubio je juče više od 10 odsto svog ukupnog bogatstva prema “Blumbergovom” indeksu milijardera, prenosi agencija Frans pres.

Akcije na Šangajskoj berzi su juče pale 8,49 odsto, što je najveći dnevni pad od 2007, da bi danas potonule još 7,63 odsto.

Uprkos jučerašnjem gubitku, Vangovo bogatstvo je od početka godine poraslo za šest milijardi dolara. Drugi najbogatiji Kinez, osnivač Alibabe Džek Ma, juče je izgubio “svega” 545 miliona dolara.

Kineske vlasti su pružile snažnu podršku berzama u zemlji nakon što je ključni šangajski indeks potonuo više od 30 odsto u periodu od tri nedelje sredinom juna.

Peking je tokom vikenda saopštio da će kineski državni penzioni fond, koji je na kraju 2014. upravljao sredstvima vrijednim 3,5 biliona juana, prvi put početi da kupuje akcije na berzama, kao najnoviji pokušaj smirivanja tržišta. Prema dokumentu koji je usvojio Državni savet Kine, lokalni kineski penzioni fondovi mogu da izdvoje do 600 milijardi juana (97 milijardi dolara) za stabilizaciju situacije na berzanskom tržištu.

B92

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *