Transjadranski gasovod: Crna Gora ključna tačka na trasi ka EU

Dodajte komentar
Moguća trasa gasovoda

Projekat izgradnje Transjadranskog gasovoda i povezivanje Crne Gore na njega biće ponovo aktuelizovan na samitu zvaničnika zapadnog Balkana koji će biti održan krajem avgusta u Beču. 

Važnost gasovoda za našu državu je nemjerljiva. Pored činjenice da bi ovaj jeftiniji energent lako našao put do crnogorske industrije i domaćinstava, cijeli projekat bi dobio i drugu dimenziju ukoliko bi se u Jadranskom moru otkrio gas, pišu Dnevne novine.

Ono što je značajno za Crnu Goru, ali i za cjelokupan Balkan, jeste činjenica da su skoro sve države zainteresovane za izgradnju gasovoda.

Gas bi se iz Kaspijskog mora u Azerbejdžanu, preko Turske, Grčke i Albanije, prenosio do juga Italije. Naša država mogla bi direktno da se priključi na krak Transjadranskog gasovoda u Albaniji, a od nas dalje Bosna i Hercegovina i Hrvatska, koja je ranije iskazala veliko interesovanje za ovaj projekat, nadajući se, isto kao i Crna Gora, da će u Jadranu naći sopstveni gas i tako postati izvoznik.

Za realizaciju projekta izgradnje Jadransko-jonskog gasovoda od Hrvatske, dijela Bosne i Hercegovine, zatim naše države do Albanije potrebno je izdvojiti ukupno 700 miliona eura.

 

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *