Sirovine na gubitku vijeka

Dodajte komentar

Cijene sirovina su dramatično potonule, američka “laka” nafta spustila se ispod 40 dolara za barel, a investitori se okreću sigurnijim investicijama poput zlata.

“Blumbergov” indeks sirovina, koji prati cijene 22 sirovine, pao je 1,7 odsto na 86.3542 poena na najniži nivo od avgusta 1999, prenosi agencija Frans pres.

Cijene sirovina u padu su od početka godine zbog strahovanja od pada tražnje u Kini, drugoj po veličini svjetskoj privredi i vodećem korisniku industrijskih metala i energenata.

Kina je prije dvije nedelje devalvirala juan, što su mnogi protumačili kao znak da je njena ekonomija u gorem stanju nego što se mislilo. Šangajski indeks akcija je danas zabilježio najveći dnevni pad od 2007, pokrenuvši potonuće dionica na berzama širom Azije.

Američka “laka” nafta (WTI) za isporuku u oktobru ugovarana je za 1,29 dolara jeftinije, odnosno za 39,16 dolara po barelu, dok je cijena sirove nafte “brent”, takođe za oktobarsku isporuku, pala 1,19 dolara na 44,27 dolara za barel.

Na Londonskoj berzi metala, bakar je pojeftinio 2,6 odsto na 4.922,50 dolara za metričku tonu, što je najniži nivo od 2009, dok su cijene aluminijuma pale 1,5 odsto na najniži nivo u posljednjih šest godina.

Cijena zlata je u Singapuru skliznula 0,2 odsto na 1.158,10 dolara za uncu.

Izvor: B92, Tanjug

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *