Kako je Tim Cook neobičnim potezom spasio dionicu Apple-a

Dodajte komentar

U ponedjeljku za pamćenje posebno će ostati upamćena dionica Applea (APPL). Kompanija je na početku trgovanja na Nasdaqu u opštem padu izgubila 13 posto vrijednosti, kao i sve ostale američke kompanije koje su jače izložene kineskom tržištu.

Do podneva se dionica počela oporavljati i narasla je 0,6 posto na 106.36 dolara, što inače ne bi bio neobičan rezultat, ali u ludom danu kakav je bio ponedjeljak pokazao je povjerenje ulagača u Apple.

https://twitter.com/AppSapp/status/635837067545702400

Sve tehnološke dionice se oporavljaju

S obzirom na stepen straha ulagača na američkom tržištu od situacije u Kini, Apple je kao kompanija kojoj je Kina drugo najveće tržište iza SAD-a mogao doživjeti katastrofu na berzi. Priča se da je to spriječio lično glavni izvršni direktor Tim Cook koji je voditelju vijesti na finansijskom TV kanalu CNBC Jimu Crameru poslao mail s brojkama o snažnom rastu Applea u Kini.

chart

Sve velike američke tehnološke kompanije stresno su počele dan, Netflixje pao 8 posto i ostao na oko 5 posto nižoj vrijednosti, Amazon i Facebook počeli su s 5 posto manje, Google sa 6,5 posto pada, Microsoft sa 5,8 posto. Facebook je u jednom trenutku pao 12 posto ali se oporavio do 17:00 po našem vremenu. Twitter, koji je u petak pao ispod 26 dolara s koliko je 2013. izišao na berzu, pao je još niže, do poslijepodneva se počeo vraćati, kao i ostali ali do večeri su ostali u gubicima.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *