Hypo Alpe Adria banka će izvršiti konverziju kredita u zakonskom roku

1 komentar

Nakon što je Zakon o konverziji kredita iz švajcarskih franaka u eure, na koje će biti obračunata kamata od 8,2 odsto na godišnjem nivou, stupio na snagu iz Hipo Alpe Adria banke su rekli da će u narednih 30 dana obaviti konverziju kredita odobrenih u švajcarskim francima po zvaničnom kursu koji je važio na dan uzimanja kredita i uz novu kamatnu stopu, propisanu zakonom.

– Za 45 dana treba da potpišu novi ugovor shodno zakonu, danas ćemo dalje dobiti objašnjenja kako da zakon sprovedemo – kazali su iz Hipo Alpe Adria banke za Pobjedu.

Iz Hipo Alpe Adria banke, koja je jedina u Crnoj Gori odobravala takve zajmove, su objasnili da obaveza važi i za kredite koje je banka raskinula, jer klijenti nijesu izmirivali rate na vrijeme. Osnovicu za konverziju predstavlja iznos koji je klijent dobio u banci u trenutku zaključenje ugovora

Zakonom je predviđeno da banka nakon konverzije kredita u eure obavi novi obračun s uračunatom fiksnom kamatnom stopom od 8,2 odsto na godišnjem nivou. Taj obračun banka mora da ponudi korisnicima kredita u narednih 45 dana.

Zakon o konverziji kredita u švajcarskim francima u eure, koji su podnijeli poslanici Demokratskog fronta, Skupština je usvojila krajem jula.

Podijeli ovaj članak
1 Komentar
  • U ovom povrsnom tekstu se potkrala klasicna greska- kamata 8.2% vazi za momenat konverzije u originalnom momentu pustanja kredita u opticaj, ali ne i za buduce ugovore koji ce se potpisati od ove godine… Ali, neuspjesni ckl nema vremena da se bas bavi vaznim pitanjima jer se mora kakav privilegovani investitor isplakati, a ne procitati p[ravilno zakonsko stivo…

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *