Buffet i Zuckerberg gube milijarde

Dodajte komentar

Slabljenje povjerenja na svetskim berzama “oslabilo” je bogatstvo vodećih svjetskih milijardera za 182 milijarde dolara prošle nedjelje.

Samo u petak, 21. avgusta, industrijski indeks Dau Džons je na Vosltritu zabilježio najveći ovogodišnji pad, veći od 500 poena.

Osnivač Fejsbuka, Mark Zuckerberg, izgubio je oko 1,9 milijardi dolara pa je njegovo ukupno bogatstvo palo na 37,8 milijardi dolara, prenosi britanski list Independent.

Najveći nedjeljni gubitak pretrpio je investitor Warren Buffett, koji je ostao bez 3,6 milijardi dolara, a među milijarderima koji su izgubili pozamašne sume su izvršni direktor Amazona Jeff Bezos, Larrry Page i Sergey Brin iz Gugla, meksički bos u oblasti telekomunikacija Carlos Slim i osnivač Microsofta Bill Gates, koji su svi rangirani na “Blumbergovom” indeksu milijardera koji je evidentirao najveći pad od septembra 2014.

“Tako slaba nedjelja djeluje zaista loše, ali ako se odmaknete korak i sagledate širu sliku, vidjećete da to nije nikakva katastrofa. Za njih (milijardere), to je tek frakcija procenta, iako su 182 milijarde dolara velika cifra”, rekao je za “Blumberg” direktor sektora za investiciono savetovanje u američkoj kompaniji Aspirijant, Džon Kolins.

Najveći dnevni berzanski pad zabilježen je u petak, kao rezultat zabrinutosti u pogledu usporavanja rasta kineske privrede. Investitore je iznenadila ovomjesečna devalvacija juana i izvještaj zvaničnog Pekinga koji je pokazao da je prerađivačka aktivnost smanjena. Kretanju berzanskih indeksa nizbrdo doprinijele su i vijesti iz naftnog sektora, u kom su cijene “crnog zlata” nastavile da tonu.

U svijetlu najvećeg nedeljnog pada od 1986, niske cijene nafte nanele su gubitke od 15,2 milijarde dolara milijarderima iz energetskog sektora.

Vrijednost akcija na svjetskim berzama je od 11. avgusta, kada je Kina iznenadila tržišta i devalvirala juan, smanjena za više od pet biliona dolara, a akcije na kineskim berzama nastavile su da padaju i danas, pokrenuvši novi talas koji je oborio dionice na globalnim tržištima.

Cijene sirovina su danas dramatično potonule, a američka “laka” nafta spustila se ispod 40 dolara za barel u svjetlu strahovanja u vezi sa usporavanjem kineske privrede, koje je podstaklo investitore da se okrenu sigurnijim investicijama poput zlata.

B92

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *