Lični bankrot neće ići lako

Dodajte komentar

U primjeni Zakona o ličnom stečaju potrošača, koji je u nedavno usvojen, biće problema jer institucije u čijoj je nadležnosti njegovo sorovođenje nijesu konsultovane u postupku usvajanja.

Dok predlagač zakona Andrija Popović predsjednik Liberalne partije LP očekuje da njegova primjena počne u seprembru, u Centralnoj banci su kazali da nijesu konsultovani u postupku usvajanja, pa ne mogu odgovoriti na pitanja da li imamo infrastrukturu za njegovu primjenu, hoće li biti problema, koliko će koštati vođenje stečaja prezaduženih građana, niti koliko je „kandidata” za ovaj zakon.

„U postupku usvajanja Zakona o ličnom stečaju Skupština nije tražila mišljenje Centralne banke, pa zato rješenja iz ovog zakona nijesu bila predmet posebne analize. Tako da ne možemo dati komentare na rješenja sadržana u pomenutom zakonu“, saopšteno je Pobjedi iz Centralne banke.

Ni od Privrednog suda nije traženo mišljenje u postupku usvajanja.

I predlagač Popović je prije dva dana kazao da očekuje da bude problema u primjeni, ali i da vjeruje da će zaživjeti. On je podsjetio da zakon daje mogućnost prezaduženim građanima da kroz stečaj u određenom vremenskom roku vrate dugove prema bankama, lizing kućama, komunalnim preduzećima, elektroenergetskim kompanijama…

Bankarski ombudsman dr Halil Kalač Pobjedi je kazao da predstoji detaljna analiza šta je sve neophodno za kvalitetnu primjenu zakona.

„Usvajanjem ovog zakona Crna Gora je, nema sumnje, korak bliže EU. Ovaj zakon imaju razvijene ekonomije i naši susjedi u Sloveniji i Hrvatskoj. U Crnoj Gori ima veliki broj građana koji bi otišli u stečaj čija je imovina ugrožena. Zakon bi trebalo da pruži mogućnost da prezaduženi građani izađu iz dugova, da im egzistencija ne bude ugrožena, a da se povjerioci naplate“, naglasio je Kalač i podsjetio da bi građanin, jednostavno rečeno, dobio nadzornika finansija, što je analogno stečajnom upravniku kod privrednih subjekata.

U Crnoj Gori u kreditima je preko dvije milijarde eura, mnogi građani imaju nagomilane račune za struju, komunalije…

Stečajni postupak i nad građaninom vodi Privredni sud.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *