Ceste budućnosti: Automobili će se automatski puniti za vrijeme vožnje

Dodajte komentar

Dok se vozite, auto se sam puni. Zvuči nemoguće? Ne, ako imate električni auto ili hibrid. Zamišljeno je kako će sistem raditi poput bežičnih telefona koji koriste magnetsku indukciju.

Kablovi zakopani ispod autoputa generisaće elektromagnetska polja koja bi zatim pokupili odašiljači u automobilima i transformisali u električnu energiju. Sistem bi uključio i komunikacioni sistem kako bi ceste mogle da otkriju dolazak automobila i započnu s procesom.

Testiranja će se obavljati na posebnim područjima gdje će biti onemogućen pristup drugim vozačima, a Britanci su spremni u projekt u idućih pet godina uložiti 500 miliona funti.

Takva inicijativa britanske vlade trebala bi da zaživi kasnije ove godine, kad će inženjeri instalirati bežičnu tehnologiju za testna vozila kao i mjesta sa specijalnom opremom ispod cesta.

„Tehnologija vozila napreduje sve većim tempom, a mi smo odlučili da podrživmo rast onih koji ne zagađuju okolinu na engleskim autocestama“, rekao je vladin glavni inženjer autoputeva Mike Wilson.

Britanci planiraju istovremeno da povećaju i broj stanica za punjenje automobila koje bi se postavile na svakih 30-ak kilometara.

Sličnu tehnologiju koriste već u južnokorejskom gradu Gumi gdje autobusi svoje ‘gorivo’ dobijaju iz podzemnih energetskih kablova, piše CNN Express

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *