Budva: Rusi prodaju nekretnine u pola cijene

Dodajte komentar
Budva

Još mjesec dana i turiste na crnogorskom primorju zamijeniće – građevinari. Biće “napadnuti” ranije započeti objekti, uglavnom stambeni, koji su ljetos bili konzervirani.

No, sudeći po broju građevinskih dozvola koje je Opština Budva izdala investitorima u posljednje vrijeme, na jesen će biti započeti i mnogi novi objekti. Uz same ceste i parkove. I opet, uglavnom stambeni. I za tržište. Ali, za brojne stanove u novim, lijepim zgradama, kojih je najviše na budvanskoj rivijeri, interesovanje je slabo. Prodato je ljetos veoma malo stanova, pišu Večernje novosti.

“Zaboravio sam već kada je neko došao u agenciju sa, recimo, 100.000 eura, da bi kupio nekretninu”, kaže Dušan Ranković, vlasnik “Kamina” u Budvi.

Prema njegovim riječima Sslabo se prodaju i stanovi i kuće, takođe i placevi.

Novoizgrađene stambene zgrade, velikih gabarita, s puno spratova (pošto je placeva sve manje, gradi se “u visinu”) i ne tako daleko od mora, mahom zvrje prazne i to već poduže. Čekaju kupce, kojih je i ovoga ljeta veoma malo.

Velika ponuda i slaba kupovna moć nekadašnje srednje klase uslovili su i pad cijena. Ali ne mnogo. U Budvi se ta cijena “drži” do 1.600 eura po kvadratnom metru i malo podalje od plaža. Kada “zamiriše” keš, može malo i niže.

U ponudi je i veliki broj vila u okolini Budve, naročito oko plaže Jaz i u Bečićima. Raskošne kuće sa bazenima, čija je površina od 250 do 300 kvadrata, nude se za 200.000 do 300.000 eura.

Doskora najveće interesovanje dolazilo je od Rusa, ali je znatno opalo. Sada, naime, svoje vile i stanove koje su ih kupili u vrijeme “invazije” 2007-2008. godine za skupe pare,oni prodaju, ali po nižoj cijeni.

“Nedavno mi se povjerio Rus koji ima sedam luksuznih stanova (sa garažama) u Budvi, da ih sve prodaje. Cijena je po kvadratu oko 1.700 eura, a plaćao ih je po 3.500. Mora da plaća ogroman porez na nekretnine, ‘nabralo’ mu se 25.000 za nekoliko godina. No, i po toj duplo nižoj cijeni ne može da nađe kupce”, priča momak iz Petrovca, koji dobro poznaje stanje u prometu nekretnina, uz napomenu da ne želi svoje ime u novinama.

Kupaca je, dakle, malo, a stanova puno. U agencijama koje se bave prometom nekretnina ističu da je ekonomska kriza jedan od glavnih razloga za slabu prodaju. No, tu je još jedan razlog: nerealne cijene koje su važile ovdje prije dvije-tri godine su odbile i one koji bi htjeli ovdje da trguju.

U Budvi ističu da je neizvjesno kada će situacija biti bolja. No, pojedinci i dalje tvrdoglavo drže cijene koje nema ko da plati. I, što je posebno interesantno – i dalje grade.

Večernje novosti

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *