Danas stupa na snagu Zakona o konverziji kredita u francima u eure

Dodajte komentar

Demokratski front očekuje da Hipo Alpe Adrija banka (HAAB) odmah nakon stupanja na snagu Zakona o konverziji kredita u francima u eure izvrši nove obračune kredita i pripremi ugovore sa klijentima, kazao je poslanik Nebojša Medojević (DF). Zakon je danas stupio na snagu, nakon što je usvojen krajem jula.– Prilikom pripreme zakona, DF su motivisale teške sudbine klijenata koji su se, ne svojom krivicom, našli u kandžama dužničkog ropstva bez mogućnosti da iz njega izađu bez intervencije države. Predložili smo korektan model koji omogućava banci razumnu zaradu na plasirana sredstva, a spasava nekoliko hiljada ljudi dužničkog ropstva – rekao je Medojević „Danu”.

HAAB, kako je kazao, ima jasan interes i zakonsku obavezu da ispravi zelenaške aranžmane, spriječi još veću štetu koja bi nastala novim sudskim sporovima i popravi korporativni imidž.

– Glavni protivnik rješavanja ove teške dužničke krize je advokatska kancelarija „Jovović, Mugoša i Vuković” koji su zastupali HAAb i koji su ovim zakonom ostali bez planiranih enormnih nadoknada i zarada na nesreći ovih ljudi. Oni su ti koji spinuju javnost i pokušavaju da zbune klijente plasiranjem neistinitih glasina da će rješenje iz ovog zakona biti nepovoljnije po korisnike kredita – naveo je Medojević.

Prema njegovim saznanjima, advokatska kancelarija se bavila i otkupom ovih dugova od HAAB preko beogradske firme B2 kapital što bi, kako je istakao, moralo da skrene pažnju specijalnog tužioca za organizovani kriminal i korupciju Milivoja Katnića na kriminalne aktivnosti menadžmenta banke i ove advokatske kancelarije.

– PzP za to prikuplja neophodnu dokumentaciju. Za specijalnog tužioca Katnića bi morali biti interesantni transferi između HAAB i ove masonske kancelarije koji iznose više stotina hiljada eura, međusobne transakcije između vlasnika advokatsske kancelarije i njihovih supružnika i iznosi neplaćenog poreza na ove transakcije koji iznose desetine hiljada eura samo preko jednog računa u jednoj komercijalnoj banci – naveo je Medojević.

Prema njegovim riječima, brza primjena zakona vratila bi povjerenje građana u bankarski sistem i nopravila vrlo lošu reputaciju HAAB i rejntig CG na međunarodnom finansijskom tržištu.

On je naveo da je DF ovim zakonom pokazao kako će reagovati Vlada DF-a na anomlije i špekulacije na tržištu, štiteći interese građana.

– Vlada i parlament moraju štititi interese države i građana, a ne da budu servis tajkuna i banaka – zaključio je Medojević.

Izvor: Dan

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *