Kissinger: Amerika želi da uništi Rusiju

Razvoj ukrajinske krize pokazuje da je Zapad od prilično nejasnog cilja da integriše Rusiju u zapadnu zajednicu prešao na cilj da je uništi, smatra bivši američki državni sekretar Henry Kissinger, piše National Interest, a prenosi Vzgljad.

Prema njegovim riječima, kriza u Ukrajini se pretvorila u tragediju zbog zamjena teza: dugoročni interesi svjetskog poretka zamijenjeni su hitnom potrebom da se obnovi ukrajinski identitet. U intervjuu američkom izdanju političar je istakao da je za rješenje ukrajinskog konflikta potrebno svrstati ovu krizu u globalni i istorijski kontekst.

„Kada čitaš da muslimanske jedinice ratuju na strani Ukrajine shvaćaš da je izgubljen svaki osjećaj za mjeru”, rekao je Kissinger.

Prema njegovom mišljenju, to je katastrofa, jer pokazuje da je cilj Zapada umjesto integracije Rusije u zapadnu zajednicu u dugoročnoj perspektivi postao njeno uništenje.

Kako ističe Kissinger, da bi se odnosili prema Rusiji kao prema velikoj državi potrebno je od početka definisati granice u okviru kojih bi njene zahtjeve bilo moguće pomiriti s onim što je potrebno SAD-u. U međuvremenu, smatra političar, američka Vlada ne predlaže nikakvu radnu koncepciju evropske sigurnosti, i evropskim zemljama ništa drugo ne preostaje, nego da se oslanjaju na liderstvo Njemačke, a Rusiji i Kini da grade međusobne odnose.

„Njemačka bi trebala da odigra glavnu ulogu u izgradnji evropskog i svjetskog poretka. Međutim, ona nije idealna kao glavni partner po pitanju evropske sigurnosti u pograničnoj zoni 200 milja od Staljingrada”, ističe američki političar, prenosi RBTH.

Check Also

Samsung Galaxy S20 serija zvanično predstavljena u Podgorici

Kompanija Samsung je domaćoj javnosti u Podgorici predstavila tri nova flegšip telefona iz Galaxy S20 …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *