Grci ne odustaju od bušenja u Crnoj Gori

Dodajte komentar

Grčka kompanija Enerdžin oil i gas, koja je dostavila ponudu za istraživanje nafte i gasa u Crnoj Gori, spremna je da počne sa bušenjem u podmorju Prinos, uprkos niskim cijenama nafte i previranjima u grčkoj ekonomiji.

Oni su nedavno odustali od istraživanja nafte i gasa u Hrvatskoj kod Prevlake. Generalni direktor kompanije Matios Rigas je objasnio da je zapadno podmorje Jadrana područje sa znatnom proizvodnjom ugljovodonika više od 50 godina.

– Nasuprot tome istočni Jadran ostaje u velikoj mjeri još neistražen. Izgleda da se podpovršinski dio navlake u Crnoj Gori nastavlja na površinski izdanak u zoni „Kruga” u sjevernoj Albaniji. Preko pet milijardi potencijalnih barela nafte (BBOIP) je otkriveno u toj oblasti – kazao je Rigas „Danu”.

On je naveo da problemi u grčkoj ekonomiji ne utiču na kompaniju, a za odustajanje od sedam blokova u Hrvatskoj kazao je da „ne može da daje komentare o političkim ili diplomatskim pitanjima”.

– Naftne kompanije koje posjeduju veći portfolio odustaju od planova u onim regijama u kojima nema proizvodnje i veći je rizik. Ta situacija može biti sjajna za Crnu Goru, jer će se veće kompanije vratiti nakon što neka manja otkrije potencijale ugljovodonika u toj oblasti. Crna Gora ne smije propustiti tu priliku i treba da shvati da će biti teže da privuče investitore po povoljnim uslovima za zemlju nakon eventualnog otkazivanja ili neuspjeha međunarodnog tendera – rekao je Rigas.

More čistije

Rigas je naveo da je Enerdžin oil i gas siguran u svoje projente zbog iskustva u istraživanju i proizvodnji nafte.

– Imamo savršenu reputaciju u oblasti zaštite životne sredine, pošto proizvodimo naftu pored tradicionalnih turističnih destinacija (Tasos, Kavala) i veoma osjetljivih oblasti bez ijedne nesreće ili negativnog uticaja više od 35 godina. Turistička aktivnost u tim oblastima se povećala, a zaliv Kavala je prepun plaža obilježenih plavim zastavicama, uprkos tome što postoje četiri platforme na nekoliko kilometara od obale. U Crnoj Gori će biti mnogo lakše – kazao je Rigas.

Izvor: Dan

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *