Tužiće Plantaže zbog otkaza

Dodajte komentar

Tri direktora i šef interne revizije u Plantažama, koji su u utorak dobili otkaze, podnijeće tužbu protiv kompanije i tražiti da se poništi rješenje o otkazu. Njihov pravni zastupnik, advokat Nikola Martinović, kazao je „Danu” da će tužbu podnijeti Osnovnom sudu u roku od 15 dana, odnosno početkom septembra.– Siguran sam da ćemo dobiti spor – poručio je Martinović.

Otkaze u utorak su dobili finansijski direktor Valerija Saveljić, direktor sektora ugostiteljstva Zoran Avramović, direktor prodaje i marketinga za Bosnu i Hercegovinu Radojica Petrović i šef interne revizije Goran Zeković.

Martinović će tužbom tražiti da se poništi rješenje o otkazu, da se zaposleni vrate na posao i da im se isplate bruto zarade za period od dobijanja otkaza do donošenja presude.

Četvoro zaposlenih je zapalo u nemilost izvršne direktorke Vsrice Maraš krajem prošlog mjeseca, kada im je uručila upozorenja o otkazu. U obrazloženju upozorenja je navela da su kršili etički kodeks kompanije i da ima saznanja da su oni dio neformalne grupe kojaje „Danu” 17. jula poslala dopis u kojem je iznijela niz uvreda na račun više direktora u toj kompaniji.

Iz Plantaža su nakon uručivanja rješenja o otkazu saopštili da je ono doneseno u skladu sa politikom razvoja kompanije i nerazumijevanjem te politike od strane četvoro ljudi. Naveli su i da njihova poslovna kultura potpuno odudara od poslovne kulture kompanije i da je bilo nemoguće dalje nastaviti bilo kakav vid saradnje sa njima na planu jasno definisanog razvoja i rasta kompanije. Istakli su i da je dopis „Danu” samo jedan od razloga za otkaz.

Goran Zeković je „Danu” izjavio da nije ništa kriv i da ništa nepošteno niJe uradio tokom rada u Plantažama.

– Preduzeću sve zakonske mjere da zaštitim svoje narušeno dostojanstvo. Jedino sam mogao biti sankcionisan zato što sam radio svoj posao – rekao je Zeković.

Otkazi za tri direktora i šefa interne revizije odmah su stupili na snagu, a, prema nezvaničnim saznanjima, o tome bi trebalo da raspravlja i odbor direktora. Prema našim informacijama, dopis „Danu” je samo paravan za uručene otkaze, a pravi razlog su finansijski izvještaj za prvih pola godine, kao i odluke koju su donosili direktori u vezi sa svojim sektorima.

Gubitak Plantaža u prvih pola godine je bio 4,9 miliona eura, što je skoro duplo više u odnosu na 2,7 miliona duga u istom periodu lani. Maraš je odboru direktora krajem jula prvo prezentovala izvještaj u kojem je minus bio znatno manji od 4,9 miliona, da bi dan kasnije, na zahtjev odbora direktora, promijenila i prikazala minus koji je u konsolidovanom izvještaju za prva dva kvartala. Rezultati su bili različiti zbog različite metodologije procjene vrijednosti zaliha. Maraš je kasnije objasnila da je minus u najvećoj mjeri posledica primjene međunarodnih računovodstvenih standarda po kojima se vode flaširani gotovi proizvodi na zalihama, po cijenama koštanja koje su daleko ispod neto prodajnih.

Izvor: Dan

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *