Počinje rat za Titovo blago: Kome će vile, auti, satovi?

Dodajte komentar

Ostavinska rasprava oko imovine doživotnog predsjednika SFRJ Josipa Broza Tita se odvija punih 33 godine, bez nade da bi se ona uskoro mogla okončati. Evo koji su sve predmeti njom obuhvaćeni.

Konačno kreće ostavinska rasprava o podjeli imovine supruge doživotnog predsjednika SFRJ Jovanke Broz, a od ovog ročišta očekuje se i pokretanje s mrtve tačke i rasprava o nasljeđu Josipa Broza Tita koja je ušla u 33. godinu.

Za septembar je zakazano prvo ročište u ostavinskoj raspravi Jovanke Broz, te će se konačno saznati šta pripada njenim sestrama Nadi i Zori (kao jedinim nasljednicama Jovanke), a šta ostaje u amanet Srbiji.

Što se tiče ostavinske rasprave doživotnog predsjednika SFRJ Josipa Broza Tita, tu je stvar komplikovanija jer se ona oteže punih 33 godine, bez nade da bi se ona uskoro mogla okončati.

Naime, ispostavlja se da Josip Broz Tito od imovine nije imao ništa i da su kuće, vile, automobili, satovi, oružije i sve što smo gledali zajedno s njim vlasništvo države, odnosno republika bivše SFRJ gde su se ti predmeti zatekli u trenutku raspada zemlje.

Poznato je da je Josip Broz imao vilu u skoro svakoj republici, a u neke od njih nikada nije kročio. Zvanična rezidencija u Užičkoj 15 u Beogradu bila je Titov dom od kraja rata do smrti, a u njemu se nalazi se i Kuća cvijeća kao vječna kuća maršala.

Jedna od omiljenih i poznatih rezidencija Tita je ona na Brionima, koja se nalazi na ostrvu Vanga u kojoj je Broz primao privatne i neformalne posjete. Kompleks je vremenom dograđivan, pa sadrži vinski podrum, radionicu i foto-laboratoriju u kojima je pokojni predsjednik Jugoslavije volio da se odmara. Vanga je poznata i po mandarinama koje je Tito slao jugoslovenskim sirotištima.

Jedna od posljednjih Titovih rezidencija izgrađena je u Igalu 1978. godine i u njoj je Tito boravio četiri puta. Vila je možda najluksuznija rezidencija bivšeg predsjednika. U Vili se nalazi bazen sa mineralnom vodom, blatne i biserne kade, dio za hidro, elektro i kinezi terapiju, kao i trim sala.

Ostale poznate rezidencije su bile Brdo kod Kranja, „naslijeđeni“ dvorac koji je kralj Aleksandar I Karađorđević kupio od jednog njemačkog plemića i Karađorđevo.

Tito je posjedovao priličnu kolekciju luksuznih automobila. Među njima ističu se „rols rojs fantom“ pete generacije, šesti primjerak iz prve serije napravljenih. Iako u javnosti važi priča da je ovaj model Titu poklonila kraljica Elizabeta, ona se samo u njemu vozila kao posljednji državnik 1972. Uvoznik ovog automobila bila je „Auto Srbija“ i on je iz Engleske dopremljen brodom „Sloboda“.

Oduševljen njemačkom tehnikom Tito je između 1965. i 1978. naručio pet „Mercedesovih“ modela „pulman 600“, koja su krasila sjedišta od velura, mini-barovi, radio-aparati i klima-uređaji, ali i pribor za brijanje sa zglobnim ogledalom i kolonjskom vodom. Posljednji strani državnik koji je sjedio na zadnjem sjedištu jednog od ovih automobila je bjeloruski predsjednik Aleksandar Lukašenko.

Dio Titove kolekcije automobila poslat je na izložbu u Sloveniju 1986, i od tada se, zbog raspada države nalaze u Tehničkom muzeju Slovenije u Bistri kod Vrhnike. Tamo se nalaze, između ostalog, i vrijedni primjerci kao što su „horh 951“ iz 1938, „rols rojs silver vreit“ iz 1936, „kadilak V12“ iz 1939.

Ne zna se koliko je toga ostalo za „najvećim sinom naroda i narodnosti“. Većina stvari čuva se u Istorijskom muzeju Jugoslavije u Beogradu u osam velikih depoa.

U njima se nalaze raznorazne stvari, od poklona državnika, preko poklona „radnih ljudi i građana“, firmi do Titovih odijela, rukavica (sačuvano je 38 pari bjelih rukavica) do veoma vrijednih umjetničkih djela.

Mnoga od njih nepovratno su nestala zahvaljujući vihoru istorije i nebrizi. Tako je izložba Titovih satova opljačkana 2005, kada je nestao „Patek Filip“, izrađen u seriji od pet primeraka. Tito ga je kupio za 2.000 švajcarskih franaka 1954, a prije nekoliko godina pronjela se vijest da je prodat na jednoj aukciji u Švajcarskoj za tri miliona eura.

https://youtu.be/ZCkSwAgVFPE

Izvor: Biznis.ba

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *