Nafta srlja ka psihološkom minimumu

Dodajte komentar

Cijene nafte skliznule su danas na azijskom tržištu na novi najniži nivo za šest i po godina, približavajući se psihološkoj granici od 40 dolara za barel. Iznenađujući rast američkih zaliha je dodatno pojačalo zabrinutost trgovaca zbog prezasićenosti ponude.

Američka “laka” nafta (WTI) za isporuku u septembru pojeftinila je 26 centi na 40,54 dolara, posle oštrog pada cijena na Njujorškoj berzi u popodnevnom trgovanju, na najniži nivo od marta 2009. godine, prenosi Agencija Frans pres.

Cijena sirove nafte tipa “brent” za isporuke u oktobru pala je 24 centa na 46,92 dolara po barelu.

“Zalihe u SAD su neočekivano povećane dok je tržište očekivalo njihovo smanjenje, podižući zabrinutost trgovaca zbog prevelike ponude”, kaže tržišni strateg iz kompanije IG Markets u Singapuru, Bernard Ou.

“To je izvršilo dodatni pritisak na cijene sirove nafte, pa je barel WTI nafte pao ispod 41 dolara krećući se prema kritičnom nivou od 40 dolara. Možda ćemo biti svjedoci daljeg pada cijena, s obzirom na to da su sadašnji uslovi na tržištu i dalje nepovoljni za naftu”, dodao je on.

Američko ministarstvo energetike saopštilo je juče da su zalihe nafte porasle za 2,6 miliona barela u sedmici zaključno sa 14. avgustom, na 456,21 milion barela, dok su zalihe u trgovačkom centru Kušing, u Oklahomi, skočile za 300.000 barela na 57,44 miliona.

Neočekivani skok zaliha u vrijeme kada one obično padaju, dodatno su pojačale brigu zbog globalnog viška, pogotovo što ima znakova posrtanja tražnje u Kini, najvećem svjetskom uvozniku energenata.

Izvor: B92

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *