Ko je najgori u regionu?

Dodajte komentar

Što zapadnije, to su plate veće. Slovenci najbolje zarađuju – 1.000 eura mjesečno. Hrvatska, kao još jedna članica Unije na Balkanu, po životnom standardu je na drugom mjestu, a plata u toj zemlji je 700 eura. Na trećem i četvrtom mjestu je Crna Gora i BiH sa prosječnom platom 470 odnosno  423 eura.

Koliko nam je sličan mentalitet proizilazi da smo toliko slični i u odnosu na životni standard. Srbi i Makedonci najmanje zarađuju. U Srbiji je prosječna plata 377 eura, dok je u Makedoniji 350.

“Mi ćemo vidjeti u narednim godinama kakva će biti situacija u Evropi, mislim da je za nas to najvažnije da li ćemo imati izvozno tržište”, kaže ekonomista Goran Nikolić, a prema procjeni Svjetske banke, sa ovakvim tempom rasta trebaće nam više od 80 godina da dostignemo evropski nivo.

Dok se čeka rast zarada, u regionu cijene osnovnih životnih namirnica slične. Hrvati, Makedonci i Srbi daće pet eura za kilogram svinjskog mesa, dok će Crnogorci dati euro i po manje. Cijena hleba je gotovo ista. Dok je mlijeko u Srbiji i u Makedoniji 80 centi, Hrvati i Crnogorci plaćaju trideset centi manje.

Ono što spaja sve zemlje Zapadnog Balkana jeste – nezaposlenost.

“Moraju se dogoditi reforme koje će otvoriti prostor za privatna ulaganja, jer još uvjek dominira državni sektor u tim zemljama koji ne može stvarati nova radna mjesta”, smatra ekonomista iz Zagreba Damir Novotni.

Besplatno školstvo i zdravstvo čine sliku u Srbiji nešto boljom. “Po tom pokazatelju smo mi (Srbija) na 45 odsto prosjeka EU, znatno više nego što smo po BDP ili po platama, gdje smo tek na nivou jedne šestine”, ističe Goran Nikolić.

Region muči i velika zaduženost. Damir Novotni kaže da je javni dug u Hrvatskoj veoma visok, jedan od najviših u EU i to je veliki problem koji će u narednim godina morati da se rješava. Prema njegovim riječima, javni dug mora pasti ispod 60 odsto BDP.

“Javni dug Makedonije iznosi oko četiri milijarde eura, 43 odsto BDP, što znači da je Makedonija najmanje zadužena među zemljama u regionu. Možemo se zaduživati, ali samo da bismo dobili više javnih investicija”, kaže ekonomista Aleksandar Janev.

Dok region čeka investicije, čeka i evropsku platu koja prelazi i 2.000 eura. Prema najnovijim podacima, Austrijanac mjesečno zarađuje 2.114 eura, dok je Francuzima porasla plata u prošloj godini za jedan i po procenat i sada je 2.474 eura.

Izvor: Bizlife

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *