Elektronski novac u oktobru stiže u Srbiju

Dodajte komentar

Primjena novog Zakona o platnim uslugama u Srbiji počinje 1. oktobra. Ovaj propis donjeće niz novina na finasijsko tržište Srbije. Jedna od njih i to vrlo značajna je što se prvi put uvodi elektronski novac.

Vlasnici će njime moći da raspolažu preko čip kartice ili servera. Građanima i privrednicima Srbije će usluge elektronskog poslovanja u zemlji i inostranstvu biti dostupnije i što je najvažnije regulisane zakonom. Obuhvaćene su usluge vezane za plaćanja putem interneta i mobilnih telefona.

Donošenje i primjena ovog zakona je još jedan korak ka harmonizaciji propisa u Srbiji sa sličnim koji se primjenjuju u Evropskoj uniji. Imajući u vidu da od 2012. godine postoji mogućnost elektronske kupoprodaje roba i usluga u inostranstvu preko stranih institucija elektronskog novca, kao što je na primjer „Pej pal“, predloženim zakonom stvaraju se uslovi da i domaće institucije elektronskog novca, uz dozvolu NBS-a, učestvuju na isti način u platnom prometu s inostranstvom.

Govoreći o tome koliko će primjena ovog Zakona u oblasti e-novca, značiti za domaće tržište dekan Beogradske bankarske akademije dr Hasan Hanić podsjeća da udio elektronskog novca u platnom prometu stalno povećava te da je dobro što se i kod nas on pojavio.

Što se tiče stepena zaštite, Hanić podsjeća da ona i u svijetu i kod nas raste te da su banke sve više spremne da dio preuzmu i na sebe kako bi klijent bio bezbjedniji.

Za buduće potrošače koji će koristiti elektronski novac zaštita računa je od prvorazrednog interesa. Zato je jako bitno da znaju da će Narodna banka Srbije uspostaviti jedinstveni nadzor nad poslovanjem svih učesnika na tržištu platnih usluga. Tako će se obezbjediti sigurnost za sve korisnike ovih usluga koji su do sada to činili na sopstveni rizik.

Novim Zakonom je predviđeno i uvođenje jedinstvenog registra računa za građane.To bi u slučaju problema trebalo da doprinese efiksanijem radu MUP-a, sudova.

Zakonsko regulisanje e-novca na tržištu Srbije svakako će uticati i na povećanje obima prometa vezano za elektronsku trgovinu. A ljudi u Srbiji su itekako zainteresovani za ovu oblast. Podaci govore da je lani 1,6 miliona žitelja Srbije kupovalo robu preko interneta. Ovaj broj je čak 28 odsto veći nego što je to bilo godinu dana ranije. Sa ovim novinama je izvjesno da će se trend rasta nastaviti.

Bankari i izdavaoci kartica su već odavno spremni za primjenu novog zakona. Kartice sa čipom se izdaju u Srbiji već nekoliko godina. One najpopularnije tipa Viza i Masterkard već su tu.

Mnogi građani su i do sada koristili elektronski novac za plaćanja ali preko stranaca. Puno je naloga bilo otvoreno u Velikoj Britaniji i Luksemburgu. Sada je novim zakonom prvu put stvoren teren koji omogućuje domaću instituciju elektronskog novca i kontrolu NBS.

Pametne kartice
Velika prednost elektronskog nad običnim novcem je u tome da je on informacija u računaru koja može da se programira. Ova razlika omogućava da elektronski novac postane pametni novac u obliku ”pametnih kartica”. Dominantni oblik elektronskog novca je elektronski transfer sredstava. Drugi oblik korišćenja e-novca moguć je preko bankomata koji omogućavaju podizanje gotovine, polaganja depozita, plaćanje sa različitih računa.

Izvor: Capital.ba

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *