U dužničkoj krizi 22 zemlje – Crna Gora na 16. mjestu

Dodajte komentar

Prema istraživanju koje je britanski Jubilee Debt Campaign sproveo u saradnji s Evropskom unijom i objavio na svojim mrežnim stranicama, globalni nivo zaduženosti snažno raste, nakon što je pala u razdoblju od 2008. do 2011. godine, i u ovoj bi godini mogla dostići 14,7 hiljada milijardi dolara.

Jubilee Debt Campaign svrstala je zemlje u četiri kategorije prema stepenu rizika, a Crnu Goru je smjestila na 16. mjesto u prvu, najrizičniju, kategoriju zemalja koje su prema provedenom istraživanju već u dužničkoj krizi (vidi ovdje).  Te zemlje karakteriše visok nivo državnih dugova i visoki neto spoljni dug, piše banka.hr.

Ostale zemlje u istraživanju su podijeljene na još tri grupe: one s visokim rizikom krize državnih dugova, s umjerenim rizikom državnih dugova te na one u kojima postoji opasnost od dužničke krize privatnog sektora.

Ukupni neto dug zemalja neto dužnica u četiri je godine porastao 30 posto i prema predviđanjima Jubilee Debt Campaign-a još 71 zemlja uskoro bi se mogla naći u prvoj, najrizičnijoj grupi prezaduženih zemalja.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *