Ogromne razlike: Evo koliko košta iPhone u različitim zemljama

Dodajte komentar

Od početka prodaje iPhonea 2007. godine, ovaj Appleov gadget na udaru je kritika zbog njegove cijene. Iako je danas cijena nekih top modela konkurentskih kompanija slična, a telefoni se uz potpisivanje dvogodišnjih ugovora s mobilnim operaterima (i nekad uz otplatu na rate) mogu kupiti puno jeftinije – standardna cijena u SAD-u je 200 dolara (uz ugovor), za mnoge je iPhone i dalje sinonim za skupe mobilne uređaje.

Na Business Insideru objavili su zanimljivu infografiku o cijenama iPhonea u brojnim zemljama svijeta napravljenu na temelju informacija iz jula ove godine koja ukazuje na velike razlike u cijenama istog modela Appleovog telefona (riječ je iPhoneu 6) u različitim zemljama.

Tako je cijena iPhonea u Brazilu (koja je viša od 1,100 dolara) skoro dvostruko veća u odnosu na cijenu u SAD-u (649 dolara), a zanimljivo je vidjeti i kakav je odnos cijene iPhonea i godišnje prosječne zarade domaćinstva, odnosno koliko iPhonea može kupiti jedno domaćinstvo tokom godine dana.,

Cijena jednog iPhonea u SAD-u tako iznosi 1,6 posto od prosječne godišnje zarade domaćinstva te od cjelokupne godišnje zarade Amerikanci mogu kupiti 63 iPhonea godišnje, dok je najgora situaciju u Indoneziji u kojoj je za jedan otključani iPhone potrebno izdvojiti skoro 40 posto prosječne godišnje zarade, a s novcem koji domaćinstvo zaradi tokom cijele godine mogu kupiti samo dva iPhonea 6, čija cijena u toj zemlji iznosi 863 dolara.

Foto: Webpa1

 

Izvor: Zimo

Foto: Webpage FX

 

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *