EPCG: Pozitivni rezultati, unaprijedićemo energetski sistem

Dodajte komentar

Na današnji dan, prije tačno 105 godina, crnogorski suveren Nikola I u prijestonom Cetinju ozvaničio je početak rada prve električne centrale za javne namjene. Cetinje je tada, i znatno prije mnogo razvijenijih evropskih sredina, dobilo električno osvjetljenje. Datum ovog izuzetnog događaja proslavlja se kao Dan Elektroprivrede Crne Gore.

“Elektroprivreda Crne Gore, 105. rođendan obilježava u atmosferi pozitivnih proizvodnih i finansijskih rezultata, sa čvrstim investicionim opredjeljenjem, a sve u cilju konstantnog unapređenja energetskog sistema i pružanja još kvalitetnije i savremenije usluge našim kupcima”, kazali su u EPCG.

Zahvaljujući pogonskoj spremnosti i pouzdanosti postrojenja, ali i zalaganju zaposlenih, u kompaniji ističu da proizvodni objekti EPCG ove godine bilježe pozitivne rezultate.

“Za sedam mjeseci proizvedeno je 1.753.165 MWh električne energije, 81.187 MWh više u odnosu na isti period 2014. Prošle godine ostvarena je dobit od oko 35 miliona eura, 9,6 miliona više nego 2013. godine, dok su gubici električne energije 2014. svedeni na 16,83 odsto, što je 2,3 odsto manje u odnosu na godinu ranije”, ističu u EPCG.

Oni su kazali da su isplaćena i novčana sredstva akcionarima, srazmjerno učešću u kapitalu kompanije.

“Analize pokazuju da rezultati poslovanja ostvareni tokom prvog polugodišta ove godine premašuju one iz uporednog perioda lani, tako da se očekuje da će se trend pozitivnih proizvodnih i finansijskih rezultata nastaviti”, sigurni su u EPCG.

Ovu godinu ističu i kao godinu kapitalnih investicija u distributivni sistem Crne Gore.

“Uvedena je u sistem novoizgrađena TS 35/10kV “Petrovac“, realizovan je projekat polaganja novog podvodnog 35kV kabla “Opatovo – Sv. Nedelja“, počela je izgradnja TS 35/10kV “Popovići“ u Baru, a uskoro će početi radovi na izgradnji TS 35/10kV “Klinci“ u Herceg Novom. Vrijednost ovih investicija iznosi preko pet miliona eura. Uspješan investicioni zamah zaokružuje i izgradnja većeg broja trafostanica naponskog nivoa 10/0,4kV”, kazali su u EPCG.

Elektroprireda Crne Gore je 1. marta započela i realizaciju II faze Projekta modernizacije mjerenja potrošnje električne energije vrijedne 36 miliona eura.

“Tako će naredne dvije godine biti ugrađeno još 80 hiljada novih multifunkcionalnih brojila. Podsjećanja radi navodimo, da je ovaj projekat EPCG započela 2011. godine, a u okviru prve faze, koja je koštala 40 miliona eura, je ugrađeno oko 165.500 novih, multifunkcionalnih brojila, čime je ovom modernom tehnologijom daljinskog mjerenja obuhvćeno oko 43 odsto crnogorskog konzuma”, kazali su u EPCG.

EPCG je, ističu, posljednjih nekoliko godina investirala desetine miliona eura u izgradnju distributivnih objekata i mreže u više crnogorskih opština, u cilju stabilnosti elektroenergetskog sistema i smanjenja gubitaka.

“Znatna sredstva godišnje se izdvajaju za održavanje oko četiri hiljade trafo-stanica i preko 20 hiljada kilometara vazdušnih i kablovskih vodova”, saopšteno je iz EPCG.

Ova godina je uspješna i iz aspekta naplate potraživanja za utrošenu električnu energiju.

“Organizovanjem niza akcija (ZLATNI TIM, PET za PET, PODIJELIMO TERET III), kojima je omogućeno otplata dugovanja po povoljnim uslovima, ali i ušteda za potrošače koji redovno izmiruju svoje obaveze prema našoj kompaniji, iznos ukupnog duga za utrošenu električnu energiju kontinuirano bilježi diskretan pad. Julske račune umanjene za iznos popusta za redovne platiše dobilo je čak 152.639 kupaca, odnosno 43 odsto domaćinstava u Crnoj Gori plaća za pet i 10 odsto nižu cijenu električne energije, jer redovno izmiruju obaveze prema našoj Kompaniji. Od septembra naše kupce očekuju dodatne povoljnosti i u okviru kampanje Podijelimo teret III”, poručuju u EPCG.

Informaciju o tome kao i o brojnim drugim akcijama, servisima i povoljnostima, kupci EPCG mogu dobiti posredstvom savremenog Call centar (19100), koji su u cilju unapređenja korisničkog servisa i odnosa prema korisnicima, pokrenuli u februaru ove godine.

Elektriprivreda Crne Gore trenutno zapošljava 2.315 radnika.

cdm

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *