Dva milijardera novcem kontrolišu SAD

Industrijalci i milijarderi Charles i David Koch imaju vrlo aktivne i agresivne interese za američku politiku te često doniraju ogromne količine novca političarima koji dijele njihove konzervativne stavove.

U očima mnogih, braća Koch su osobe koje su jednu stranu američke politike, zahvaljujući nevjerovatnim količinama novca, okrenuli u svoju korist. Stoga ni ne čudi da su sad, uoči nominacije republikanskog kandidata za predstojeće predsjedničke izbore, sve oči uperene upravo u njih.

Charles i David vlasnici su korporacije Koch Industries, druge najveće privatne kompanije u SAD-u čija se vrijednost procjenjuje na oko 135 milijardi dolara. Između ostalog oni su vlasnici naftnih rafinerija u Teksasu, Aljasci i Minnesoti te kontroliraju više od 6.400 kilometara naftovoda.

Često su na meti kritika Greenpeacea koji ih optužuje da potajno finansiraju grupe kojima je glavni zadatak da negiraju postojanje klimatskih promjena. Uprkos brojnim kritikama braća Koch nastavljaju s finansiranjem američke politike.

Dugo se spekulisalo kome će dati svoju podršku u trci za republikanskog predsjedničkog kandidata. Odluka je pala na guvernera Scotta Walkera. Inače, braća Koch su već ranije najavila kako će na izbore potrošiti 1,2 milijarde dolara.

‘Na mnoge načine oni su zapravo istisnuli stranku’, kaže Obamin savjetnik David Axelrod.

Izvor: Dnevnik

Check Also

Prognoze rasta BDP-a po zemljama u 2023.

Od ruske invazije na Ukrajinu početkom prošle godine, razgovori o globalnoj recesiji su dominantna tema …

Leave a Reply

Your email address will not be published.